Hakkımızda

Sitemizde Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan siyasal ve toplumsal gelişmeler ülke Koordinatörlerimiz tarafından düzenli olarak takip edilmekte ve Genel Koordinatörümüz Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Veysel AYHAN'ın katkılarıyla yayınlanmaktadır.

6 Haziran 2012 Çarşamba

Doç. Dr. Veysel Ayhan tarafından hazırlanan “Arap Baharı: İsyanlar, Devrimler ve Değişim” adlı kitap çalışması MKM yayıncılık tarafından kamuoyuna sunulmuş bulunmaktadır


Kitapta Arap coğrafyasında yaşanan halk hareketleri tarihsel, toplumsal, siyasal ve askeri yönleriyle kapsamlı bir şekilde irdelenmektedir. Çalışmanın kapak tanıtım yazısını sizlerle paylaşmak isteriz.

“Arap Baharı ile birlikte Orta Doğu ve Kuzey Afrika yönetimleri kendi tarihleriyle, değerleriyle ve toplumlarıyla yüzleşmek zorunda kaldıkları bir süreçten geçiyor. Tunuslu seyyar satıcı Ebu Azizi’nin kendi bedeniyle tutuşturduğu Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki tarihi ve stratejik değişim ateşinin, yüzyıl önce bölge halklarına rağmen kurulan her türlü düzeni küle çevirmesi artık kaçınılmaz. Değişim süreci günün birinde bu ülkelerin halklarına özledikleri huzur ve barışı getirecek olsa da şimdilik kanlı hesaplaşmalara tanıklık ediyoruz. Bazı ülkeler değişimi kısa vadede, bazıları ise orta ve uzun vadede tamamlayacak. Büyük resme baktığımızda ise yaşananların sadece Arap coğrafyasının değil aslında uluslararası sistemde kurulmaya başlanan yeni dünyanın ayak sesleri olduğu rahatlıkla görülüyor. İşte elinizdeki kitap öncelikle, büyük değişimin habercisi olan Tunus, Mısır, Libya, Yemen, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Suriye’deki halk hareketlerinin doğru veriler ışığında mümkün olduğu kadar gerçekçi bir şekilde anlaşılabilmesini hedefliyor. Kitap, son dönemde üzerinde çok şey yazılan Arap halk hareketlerinin arka planı, seyri ve geldikleri son nokta hakkında doyurucu bir içerik sunma iddiasında”