Hakkımızda

Sitemizde Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan siyasal ve toplumsal gelişmeler ülke Koordinatörlerimiz tarafından düzenli olarak takip edilmekte ve Genel Koordinatörümüz Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Veysel AYHAN'ın katkılarıyla yayınlanmaktadır.

KUVEYT


KUVEYT GÜNDEMİ SON ÜÇ AYIN ÖZETİ
Tuğba AKGÜL
08.06.2012




KUVEYT’teki Parlamenter Yapının Sorunları ve Son Seçimler 

Kuveyt’in yönetim biçimi meşruti monarşidir. Ülkeyi yöneten Al Sabah ailesinin hakimiyeti 1756 yılında Sabah Bin Jaber’in Emir seçilmesi ile başlamıştır. Al Sabah ailesinin yönetimde büyük bir payı olmakla birlikte Ulusal Meclis sayesinde halkın kendisini ifade etmekte olduğunu da görmekteyiz. Ülkede serbest seçimlerin yapılması ve parlamentosunun bulunması Kuveyt’i diğer körfez ülkelerinden ayıran en büyük özelliğidir. Bu durum başta Suudi Arabistan olmak üzere bölgedeki diğer ülkeleri korkutmakta ve kendi halklarının da benzer taleplerde bulunacağı yönünde endişelendirmektedir. Bu nedenle Kuveyt seçimlerin kaldırılması için bir taraftan dış baskılara maruz kalırken diğer taraftan ise içeride yeterince demokratik olmadığı, şeffaflaşamadığı ve kadın hakları konusunda yeterli iyileştirmeleri yapamadığı için eleştirilmektedir. Ayrıca ülke içindeki vatansız Arapların durumu ve bunların vatandaşlara nazaran fazlasıyla kötü bir sosyoekonomik yapıda oluşu da başka ülkelere yardım yapan fakat kendi bünyesinde yer alan insanlara sahip çıkamayan Kuveyt’i yine eleştiri oklarıyla karşı karşıya getirmektedir. Son hazırlanan BM raporuna göre Arap ülkeleri içerisinde en yüksek eğitim düzeyi oranına sahip olan ve kalkınmışlık seviyesiyle de diğer ülkeleri sollayan Kuveyt’in sorunu vatansız Arapların yaşam standartlarındaki düşük kaliteyi es geçer isek parlamenter yapının gereklerini tam olarak sağlayamamasıdır. Kuveyt’te halkı rahatsız en büyük teknik problemlerden birisi ülkede başbakanın doğrudan emir tarafından tayin edilmesi ve ülkenin başbakanın halk tarafından seçildiği ve gerekli görüldüğünde düşürülebilmesinin olanaklı olduğu bir Anayasal Emirlik haline gelmemesidir. Hükümet üyelerini başbakanın belirlemesi ve emirin parlamentodan çıkan kararları veto hakkına sahip olması parlamentonun iradesini kırmaktadır. Parlamentoya baktığımızda kanunen partilerin kurulması yönünde resmi bir engel yoksa da fiiliyatta izin verilmediği için partilerden ziyade siyasi grupların varlığı göze çarpmaktadır. Meclise baktığımızda Kabileler ile Aileler, Şiiler ile Sünniler, Liberaller ile İslamcılar arasındaki çekişme göze batmakta ve sorunun ise anayasal yapıdaki bozukluktan kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Parlamentodaki genel görünüm şöyledir; 

Kalkınma ve Reform Hareketi Grubu: Selefi-İslamcı çizgide, 

Selefi-İslami Grup: Dini çizgide daha radikal hareket eden bir yönde, 

Halkın Hareketi Grubu: Liberal çizgide, İslami yönü bulunmayan kalkınma odaklı ve hükümet karşıtı bir yönde, 

İhvan Grubu: Siyasi ve ekonomik reformları destekleyen çizgide, 

İslami Milli Birlik Hareketi Grubu: Şii çizgide, 

Adalet ve Barış Hareketi Grubu: yine Şii karaktere sahip fakat kalkınmayı önceleyen bir çizgide, 

Demokratik Kürsü Hareketi Grubu: Liberal çizgide, kadın haklarını savunan ve medeni hukuk yanlısı bir yönde, 

Kabilelerden Gelen Adaylar: Devlet yanlısı olmakla birlikte kabile çıkarı minvalinde ilerleyen bir çizgide, 

Bağımsız İslami Hareket Grubu: Belli bir çizgisi olmayan fakat İhvan’a yakın bir yönde yer almaktadır. 

Kuveyt’te son seçimler, yolsuzluk iddiaları ve devlet fonlarının yurtdışına transfer edildiğine dair söylentilerin çıkmasıyla başlayan olaylar neticesinde Şubat 2012’de yapılmıştır. Kasım ayında başlayan hükümet karşıtı protestolar giderek hız kazanmış ve göstericilerin parlamentoya yaptığı baskın sonrasında hükümet baskılara dayanamayarak istifa etmişti. Şubat ayında yapılan seçimler sonucunda İslami muhalefetin zaferiyle sonuçlanırken liberaller büyük bir hezimete uğramıştır. 50 sandalyeli mecliste Müslüman Kardeşlerden, aşiret tabanlı muhafazakarlardan ve Selefilerden oluşan İslami muhalefet seçimlerde toplamda 34 sandalye kazanırken geçen seçimde 9 sandalyeye sahip olan liberaller bu kez 2 sandalye ile yetinmek zorunda kalmıştı. Geçen seçimlerde ilk defa kadınlar seçilme hakkını elde etmiş ve 4 sandalye kazanarak meclise girmeyi başarırken, bu seçimlerde hiçbir kadın aday vekil seçilemedi. Kadınların seçilme hakkını elde etmesindeki en büyük etken 80’lerde başlayan ve 90’larda hız kazanarak kendine daha geniş bir taban bulma imkanına ulaşan İslami Feminist karaktere sahip kadın hareketlerinin varlığıdır. Günümüzde kadın hareketlerinin faaliyet alanı her ne kadar genişlemiş olsa da yapılan çalışmalar son seçimlerde tek bir kadın adayın dahi vekil olmasını sağlayamamıştır. 

Kuveyt’teki parlamenter yapıdaki problem şu nedenlerden oluşmaktadır; anayasal bir emirlik olmayışı, yapılan üst düzey atamalarda demokrasinin gereklerinden ziyade kişisel çıkarların gözetilmesi ve adam kayırmacılığın olması, parlamenter yapının kendisine ait bir ideolojisi, parti programı ve tabanı olan partilerden değil aşiretlerden, ailelerden ve gruplardan gelen vekillerden oluşması ve bununda parlamentoda daha gevşek bir yapıya yol açması ile hükümeti denetleyecek güçlü bir muhalif kanatın varlığına engel olmasıdır. 

Kısaca söylemek gerekirse son 6 yılda 4 kez hükümetin feshedildiği Kuveyt’teki temel problem geleneksel yönetim ile demokrasi arasında sıkışıp kalması ve ikisinin de gereklerine ayak uydurmaya çalışırken bürokratik sistemi daha da karmaşık hale getiren ve halkın taleplerini yeterince karşılayamayan bir işleyişten kaynaklanmaktadır. 



Kaynaklar 

IZZULARAB, Mohammed “Kuveyt’teki Kriz Nereye Kadar?” Ortadoğu Analiz Dergisi Mart 2012 Cilt:4 Sayı:39 http://www.orsam.org.tr/tr/trUploads/Yazilar/Dosyalar/201238_mak6.pdf
http://news.kuwaittimes.net/ 
http://www.irdiplomacy.ir/ 




KUVEYT GÜNDEMİ
Tuğba AKGÜL
07.05.2012



SOFEX 2012

Kuveyt Ulusal Muhafızı (KNG) 7-11 Mayıs tarihleri arasında Ürdün Kralı II. Abdullah’ın sponsorluğunda Amman’da yapılacak olan Özel Operasyon Güçleri Fuar ve Konferansı’na  (SOFEX) katılmak üzere yola çıktı. SOFEX organizasyonu ile ülkeler arasındaki askeri işbirliğini arttırırken silah teknolojisindeki gelişmeleri de yakından takip etmek amaçlanmaktadır.
                                                                                                                              ( 7 Mayıs 2012 )

Değişen Kur Oranları

Kuveyt Merkez Bankasının hazırladığı günlük bültene göre Pazar günü Avro Kuveyt Dinarı karşısında 0.361 değerinde gerilemiş,  ABD Dolarının döviz kuru ise 0.278’lik bir yükselme yaşamıştır.
                                                                                                                              ( 7 Mayıs 2012 )

Somali’den Kuveyt’e Resmi Ziyaret

Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed üst düzey yetkililerden oluşan bir heyet ile üç gün sürecek bir resmi ziyarette bulunmak üzere Pazar günü Kuveyt’e gelecek.
                                                                                                                                ( 5 Mayıs 2012 )


BM Raporu ve Kuveyt’in Durumu

UN-HABİTAT’ın( BM İnsan Yerleşimleri Programı ) Arap şehirleri için hazırladığı sürdürülebilir kentsel gelişme ve karşılaştığı zorluklara değinen ilk raporunu “Arap Kent Devletleri 2012” adlı rapor ile yayınladı. Rapor bağlamında, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Al Ahmad Al Jaber Al Sabah Eylül ayında yapılacak olan Dünya Kentsel Forumuna hazırlık niteliği taşıyan bir konferans ile 7-9 Mayıs tarihleri arasında ülkenin kentsel sorunlarını tartışmaya açacak. BM raporuna göre Arap ülkeleri arasında kentsel gelişim ve eğitim seviyesinde en yüksek orana sahip ülkenin Kuveyt olduğu belirtildi. BM Habitat İcra Direktörü Dr. Joan Clos Arap bölgesinde devam eden sosyal çalkantılar altında sürdürülebilir kalkınma açısından yol ayrında olduklarını ve daha yüksek ekonomik büyüme oranlarının yakalanması için uygulanan politikaların yeniden belirlenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca rapora göre Arap bölgesindeki nüfusun %18’i yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
                                                                                                                                    ( 4 Mayıs 2012 )

Kuveyt’te Anti Küfür Yasa Tasarısı Onaylandı

Kuveyt İslami İşler, Evkaf ve Adalet Bakanı Ahmad Al Shibab anti küfür yasasını onayladı.  Yasayı imzalayan Bakan ifade özgürlüğünün ulusların kutsal değerlerini tahkir veya incitme anlamına gelmediğini ve bu nedenle yasanın ifade özgürlüğünü kısıtlamadığını belirtti. İki bölümden oluşan yasanın, birinci bölümü Allah’a (cc), Peygambere (sav) ve eşlerine hakarette bulunan ve alay eden kişiler ile kendisini peygamber ilan edenlere uygulanacak cezayı düzenlemektedir. Bu maddeye göre suç işleyen müslüman ve tövbe bir kişi etmemiş ise cezası idam iken gayrimüslim ise cezası 10 yıl hapis olarak belirlenmiştir. İkinci bölümdeyse suçu işleyen ama tövbe ettiğini ilan eden kişilerin durumunu düzenlemekte ve bu kişilere en az beş yıl hapis cezası ile 10.000 Kuveyt dinarını aşmayan para cezasına çarptırılacaklarını belirtmiştir.
                                                                                                                                 ( 3 Mayıs 2012 )


Körfez İşbirliği Konseyi 13. toplantısına katılmak için Kuveyt Başbakan Birinci Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Şeyh Ahmad Al Humuod Al Jaber Al Sabah bir heyet ile 2 Mayıs’ta Riyad’a gidecek.
                                                                                                                                ( 1 Mayıs 2012 )
                                                                                                                                

Irak’a Düzenli Ödeme Uyarısı

1 Mayıs Salı günü BM Savaş Tazminatı Fonu Irak’ın Kuveyt’e olan tazminat ödemelerini düzenli olarak yapmasının gerektiğini vurguladı. Fon tarafından daha önce yapılan oturumlarda belirlenen takvimine göre Kuveyt’e 27 Ekim 2011, 26 Ocak 2012 ve 26 Nisan 2012 tarihlerinde ödeme yapılması kararlaştırılmıştı. BM Tazminat Komisyonu Yönetim Konseyi 73. oturumunda konuşan Khaled Al Mudhaf tazminat konusunda verilen destekten ötürü Yönetim Konseyine teşekkür etti.
                                                                                                                                    ( 1 Mayıs 2012 )



KUVEYT GÜNDEMİ
Tuğba AKGÜL
23.04.2012



BURSA’DA TURİZM ZAMANI 

Türkiye ve Arap Ülkeleri Turizm Buluşması’nın ilki 22-24 Nisan tarihleri arasında Bursa’da yapılacak bir dizi toplantı ile gerçekleştirilecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmasıyla başlayacak olan toplantı ile ülkeler arası turizm hacminin genişletilmesi, hizmet kalitesinin arttırılması ve işbirliği önündeki engellerin kaldırılması hedefleniyor. Toplantıya İslam İşbirliği Örgütü, İslam Kalkınma Bankası, Arap Turizm Örgütü, Arap ve Türk bakanları ve Kuveyt’inde dahil olduğu 21 ülke temsilcisi katılacak. 
( 20.04.2012 ) 



TOPLU MEZAR BULUNDU 

Kuveyt’te ülkenin kuzeyinde yer alan Abdali çiftliklerinin yakınlarında 1990 Irak işgalinden kalma birçok toplu mezar bulundu. Kriminal Soruşturma Dairesi ve İçişleri Bakanlığına bağlı Savaş Esirleri Komitesi(POW) görevlilerinden oluşan bir ekip ile durum incelenecek. 
( 19.04.2012 ) 





FRANSA’DAN ANNAN PLANINA DESTEK 

Fransa’nın teşebbüsüyle Fransa Dışişleri Bakanlığı binasında Suriye’deki vahşeti durdurmak için tertip edilen ve Annan Planının gerekliliğinin vurgulandığı toplantıya birçok ülkenin yanı sıra Kuveyt’te katıldı. 
( 18.04.2012 ) 



KUVEYT’TEN VAN’A HAYATİ YARDIM 

Kuveyt Kralı Yardım Danışmanı ve Bakan Abdullah Al Maatoq depremzedelerin sorunlarını paylaşmak ve yardım etmek için Van’ı ziyaret etti. Kuveyt yardım kuruluşunun da destek verdiği bağış sayesinde 550 konteynerlık bir kentin oluşturulması hedefleniyor. 
( 17.04.2012 ) 



DİNİ DEĞERLERE HAKARETE İDAM CEZASI GELİYOR 

Kuveyt Parlamentosu Allah(cc), Hz. Muhammed(sav) ve eşlerine hakaret edenlere idam cezası verilmesi için kanun değişikliğine gidildi. İlk turda onaylanan değişikliğin ikinci turda da onaylanmasıyla hükümet tasdikinden geçerek iki hafta içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Şii milletvekillerinin 12 imama karşı hakaretin de bu yasa kapsamında yer alması talebi reddedildi ve yapılan oylamada dört Şii milletvekili olumsuz oy kullanırken ikisi oylamaya katılmadı. 
( 13.04.2012 ) 

SURİYE’YE YARDIM 

Kuveyt’in BM daimi temsilcisinin yaptığı açıklamaya göre, Kuveyt komşu ülkelere kaçan Suriyeli mülteciler için BM Mülteciler Yüksek Komiserliğine 1 milyon dolar yardımda bulundu. 
( 06.04.2012 ) 



KUVEYT RALLİSİ 

Altı bölümden oluşan Orta Doğu Ralli Şampiyonasının ikinci ayağı 13- 14 Nisan tarihlerinde Kuveyt’te yapılacak. Yarışmada Türkiye’yi Burcu Çetinkaya ve Çiçek Güney temsil edecek. 
( 04.04.2012 )


KUVEYT GÜNDEMİ
Tuğba AKGÜL
02.04.2012


Körfez İşbirliği Konseyi – ABD Stratejik İşbirliği Forumu

KİK üyesi ülkeler ve ABD arasındaki çok taraflı işbirliğini her alanda artırma ve Orta Doğu’daki sorunları gidermek için düzenlenen forum Suudi Arabistan’ın ev sahipliğiyle gerçekleştirildi. Forum bitiminde yapılan ortak basın toplantısında Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal Körfez ülkelerinin her hangi bir tehdide özellikle de İran’a karşı savunulacağını ve Suriye’deki durumun artık tolere edilemez bir noktaya ulaştığını belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise nükleer silahların yayılması konusunda ABD’nin karalı olduğunu ve bölgesel füze savunmasının oluşturulması gerektiğini söyledi. Ayrıca Hillary Clinton Suriye’yi Annan planı çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmesi için uyardı. ( 31 Mart 2012 )

Lübnan Kuveyt’e Teşekkür Etti

Lübnan Maliye Bakanı Muhammed Al Safadi küresel ekonomik krize rağmen ülkesinden maddi ve manevi yardımlarını esirgemeyen Kuveyt’e teşekkür etti. Arap Ekonomik Kalkınması Kuveyt Fonu(KFAED)  tarafından sağlanan 47 milyon dolar hibe ile Lübnan ekonomisine destek ve geliştirilen projelere finansman sağlanmış oldu. Fon tarafından, İsrail ile yaptığı savaş sonrasında altyapısı zarar gören Lübnan’ın yeniden inşası için bugüne kadar toplam 495 milyon dolar kredi ve hibe sağlandı. ( 31 Mart 2012 )

Arap Birliği Toplantısı

Arap Birliği liderleri, Irak’ta düzenlenen toplantıda buluştular. Toplantıda Arap liderlerin yanı sıra
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon , BM ve Arap Birliği Suriye Sözcüsü Kofi Annan da yer aldı. Kuveyt Emiri Şeyh El Sabah El Ahmet El Cabir El Sabah’ın da toplantıya iştirak etmesiyle, 1990 yılındaki Kuveyt işgalinden beri ilk defa bir Kuveytli devlet adamı Irak ‘a adım atmış oldu. Ban Ki Moon bu katılımın iki ülke arsındaki ilişkilerin normalleştirilmesi adına önemli bir ilerleme olduğunu ve Maliki’nin geçtiğimiz haftalardaki Kuveyt ziyaretininse iyi komşuluk ilişkileri için kayda değer bir gelişme olduğunu belirtti. Libya Meclis Başkanı Mustafa Abdulcelil zirvenin 22. dönem başkanı olarak açılış konuşmasını yaptı. Ban Ki Moon konuşmasında bölgedeki durumun düzelmesi için Suriye’nin kriz durumunu daha fazla uzatması ve Annan hazırladığı 6 maddelik barış planının bir an önce uygulamaya konulması gerektiğini belirtti. Ayrıca toplantıda Filistin lideri Mahmud Abbas kendilerine mali yardım taahhüdünde bulunan Arap ülkelerinden bu sözlerini tutmalarını istedi.          
                                                                                                                                                         ( 29 Mart 2012 )



KUVEYT GÜNDEMİ
Tuğba AKGÜL
26.03.2012



Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed El Cabir El Sabah, Kuveyt ve Asya ulusları arasındaki ilişkiyi sağlamlaştırma adına Filipinler Başkanı Benigno Aquino görüşmek için Filipinlere resmi ziyarette bulundu. İki ülke arasındaki ilişkinin temelleri 70’lerde Kuveyt’e gelen ve bugünkü sayısı 150.000’e ulaşan Filipinli işçilere dayanmakta. 79 yılında başlayan işbirliği, 2006 yılında yapılan çeşitli antlaşmalarla petrol, sağlık ve turizm sektörü başta olmak üzere birçok alana yayılarak 50 milyon dolarlık bir hacme ulaştı. Kuveyt Emiri Filipinlere yaptığı ziyareti tamamladıktan sonra 26 Mart’ta geri dönmeyi planlıyor. ( 25 Mart 2012 )


Kuveyt’te düzenlenen Uluslararası Atıcılık Şampiyonasında altın madalya kazanan Kazakistanlı sporcu Maria Dimitriyenko kürsüye çıktığında, Kazak milli marşı yerine Borat filmi için yazılan sahte marşın sözlerini duyunca büyük bir şaşkınlık yaşadı. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İlyas Omarov konuyla ilgili verdiği demeçte yaşananların elbette bir skandal olduğunu ve yapılacak soruşturmayla olayın niyetinin anlaşılması gerektiğini bildirdi. Kuveytli yetkililer yaptığı açıklamada olayın organizatör firmanın hatası olduğunu ve marşların karıştırıldığını söyledi. Kuveyt Atıcılık Federasyonu Başkanı Şeyh Salman Al-Sabah karışıklıktan dolayı özür diledi. ( 24 Mart 2012 )


Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed El Cabir El Sabah, bazı İranlı yetkililerin ülkelerine
Petrol ambargosu uygulanması halinde Hürmüz Boğaz’ını kapatacaklarına dair yaptıkları açıklamaların gerçeği yansıtmadığı ve Tahran yönetiminin boğazı kapatmama konusunda Körfez ülkelerine garanti verdiğini söyledi. ( 20 Mart 2012 )


Körfez İşbirliği Konseyi toplam hidrokarbon rezervlerinin değerinin bugünkü kurdan hesaplandığında 65 trilyon dolar civarında olduğunu bildirdi. Katar Milli Bankası hazırladığı raporda Körfez ülkelerinin dünyadaki rezervin üçte birine sahip olduğunu açıkladı. Bölgedeki ülkeler arasında Kuveyt sahip olduğu doğalgaz ve petrol rezervleriyle üçüncü büyük ülke oldu. ( 17 Mart 2012 )