Hakkımızda

Sitemizde Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan siyasal ve toplumsal gelişmeler ülke Koordinatörlerimiz tarafından düzenli olarak takip edilmekte ve Genel Koordinatörümüz Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Veysel AYHAN'ın katkılarıyla yayınlanmaktadır.

MISIR


MISIR GÜNDEMİ SON ÜÇ AYIN ÖZETİ
Serkan SEMİZOĞLU
08.06.2012




CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNE GİDİŞ SÜRECİNDE MISIR’DA YAŞANILAN SİYASİ ATMOSFER

Mısır Mübarek’in gitmesinden sonra tam bir siyasi kaosun içine düştü. Mübarek’ten sonra yönetimi ele alan Orduyla, İslamcılar arasındaki yaşanan güç mücadelesi, Mısır’ı bu siyasi istikrarsızlığa götüren en başta gelen etkenlerden biridir. İki kesimi karşı karşıya getiren en son konu ise, ordunun geçici hükümeti görevden almasıyla patlak verdi. Ordunun, Müslüman Kardeşlerin partisi olan Özgürlük ve Adalet partisini göreve getirmemesi, iplerin daha da gerilmesine neden oldu. Ordu seçimlere kadar atama yetkisinin kendisinde olduğunu belirtmesi, kaosu daha da tırmandırmıştı. Mısır’da iktidar için birbirini alt etmeye çalışan bu iki grup da, bir çıkmaz sokağa girmişlerdi. İslamcılar, Ordunun Cumhurbaşkanlığı’na kukla birisini getirmekle, parlamentodaki etkilerinin sınırlandırılarak etkisiz hala getirileceğini savunuyorlardı.

Müslüman kardeşlerse bu zaman kadar batı tarafından dışlandığı için, hep devlet idaresinden uzak tutuldu. 80 yıllık tecritten sonra, ilk defa Müslüman Kardeşler batıyla ittifak kurmak istiyorlar. Bu yüzden ilk defa Washington’a temsilci gönderiyorlar. Aslında buna bir nevi elerlide mahkûm diyebiliriz. Çünkü; diktatör zamanından kalma ekonomiyi ancak batıyla ilişkileri geliştirerek düzeltebilirler. İslamcı Özgürlük ve Adalet Partisi de mecliste çoğunluk da olduğu için. Bu konudaki tereddütler fazla giderebilmiş değildir. Tekrar şeriatın ilan edilmesi endişesi hala devam ediyor. Bir bakıma partide, bu hususta yekpare bir politika oluşturamadıkları için, içerideki ikiye bölünmüşlük endişelerin giderilmemesine neden olmaktadır.

Cumhurbaşkanlığına daha önce aday göstermeyeceğini söyleyen Müslüman Kardeşler bu kez kararını değiştirerek adayının, Hayret El Şater olduğunu açıkladı. Şater, Mübarek döneminde, faaliyetleri yasaklanan Müslüman Kardeşlerin ana finansörüydü. Bu bağ neticesinde Mübarek döneminde 12 yıl hapis yatmış ve Mübarek’in devrilmesiyle özgürlüğüne kavuşmuştur. Ayrıca Şater, Müslüman Kardeşlerin, ılımlı İslam vizyonunu, demokrasi, dini azınlıkların hakları ve serbest piyasaya sadakat olarak belirtiyordu. Şater’in uzun mücadele geçmişi tabanda da büyük bir memnuniyet yarattı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine giderken, bir başka tansiyonu yükselten olaysa, annesi Amerikan vatandaşı olduğu için adaylığı engellenmesi düşünülen selefi partisi El-Nur Partisi adayı Hazım Ebu İsmail’in lehine yapılan gösteridir. Tahrir Meydanı’nda toplanan kalabalık, ordunun Ebu İsmail’i devirmek için bahane aradığını iddia ettiler. Eğer Ebu İsmail’in adaylığı engellenirse, selefi oyların birçoğunun oylarının Müslüman Kardeşlerin adayı Şater’e gitmesi kuvvetle muhtemeldir.

Adaylığını açıklayan bir başka isimse eski istihbarat şefi olan, İsrail-Filistin görüşmelerinde de kilit arabulucu rolü oynayan ve Mübarek aleyhtarı gösteriler başladığında da Cumhurbaşkanı yardımcılığına getirilen Ömer Süleyman’dı. Ordu tarafından da desteklenen Süleyman, adaylığını açıkladıktan sonra, büyük bir sevinçle karşılandı. Müslüman Kardeşler ise Süleyman’ın adaylığına karşı çıkarak bunun Mısır halkına bir hakaret olarak algıladıklarını belirtti. Müslüman Kardeşler meclisteki çoğunluğunu kullanarak, Ömer Süleyman’ın adaylığını engellemek için, Mübarek döneminin devlet adamlarının aday olamayacağına ilişkin bir kanun çıkarttı. Yalnız bu kanun, Yüksek Askeri Konsey’in onayından geçmedi. Konsey bu kanunun anayasaya aykırı olduğunu belirterek, kanunu onaylamadı. Bu kanun sadece Ömer Süleyman’ı değil aynı zamanda Ahmet şefik ve Amr Musa’nın da adaylığını engelliyordu.



Diğer adaylar ise Arap Birliği eski sekreteri Amr Musa, Müslüman Kardeşlerden Abdulmuneym Ebul Futuh, Mübarek’in son başbakanı Ahmet Şefik ve eski muhalif eylemcilerden Eymen Nur’da bulunuyordu. Tek kadın aday olan Buteyna Kamil ise gerekli imzayı toplayamadığı için adaylığı başvuru yapamamıştı.

Toplamda tam 23 kişinin başvuru Yaptığı seçimlere, Yüksek Seçim Kurulu’nu nihai listeyi yayınlamasıyla, 10 isim veto yedi ve aday sayısı 13’e düşürüldü. Adaylığı kabul edilmeyen, en önemli isimler ise, Selefiler’in desteklediği aday Hazım Ebu İsmail, Müslüman Kardeşler’in adayı El Şater ve Ordu’nun desteklediği Ömer Süleyman’dı. Adaylığı engellenen bir başka isimse Mübarek döneminin eski Başbakanı Ahmet Şefik’di. Yalnız Şefik’in, adaylığının engellenmesinin anayasaya aykırı olduğunu belirterek yapmış olduğu itiraz, Yüksek Seçim Kurulu tarafından değerlendirilerek olumlu bulundu ve Şefik’in adaylığı kabul edildi. İsmail yandaşlarıysa, Kahire’de toplanarak, İsmail’in adaylığının kabul edilmemesini protesto ettiler. Protestoculara ateş açılması sonucu 6 eylemci hayatını kaybetti 100 eylemcide yaralandı. Eylemciler, Askeri Konsey’in protestoları bitirmek için eşkıyaları ve polisleri kullanmakla suçlayarak, ölümlerden ve yaralanmalardan Askeri Konsey’i sorumlu tuttu. Özgürlük ve Adalet Partisi Genel Başkanı Muhammet Mursi ve bağımsız İslamcı aday Abdül Aboul Fotouh’da Askeri Konsey’i eleştirerek, olaylar yüzünden seçim çalışmalarını askıya aldıklarını belirttiler.

Bu olayların akabinde 8 Mayıs’ta Savunma Bakanlığının yanında yapılan şiddet olayları ise siyasi dengeleri ordu lehine değiştirdi. Ordunu dış düşmanın değil de İslamcıların saldırısına uğraması İslamcı kanadın elini zayıflatırken, ordunun ve laik kesimin elini güçlendirdi. Bu olaylardan en çok zararıysa Selefiler görmüştür. Müslüman Kardeşlerse bu olaylara ise tarafsız kalmasına rağmen, çatışmada ölen askerlerin, halk üzerinde duygusal tepki yarattığından ibre onlarında aleyhine dönmektedir. Şiddet olaylarından en karlı çıkan ismin ise Amr Musa olduğu söylenmektedir. Kahire Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Nafaa ise orduyla, Yüksek Askeri Konsey arasında ayrım yapılması gerektiğini vurguluyor. Nafaa askeri yönetimin özellikle sokak çatışmalarını kışkırttığını belirtiyor.

Seçime yaklaşırken bu üç ismin adaylığının engellenmesi, seçime dair yapılan bütün planları altüst etti. Müslüman Kardeşlerde Şater’in adaylğının kabul edilmemsi üzerine aday olarak, Özgürlük ve Adalet Partisi Genel Başkanı Muhammed Mursi’yi aday olarak gösterdi. Liberaller, solcular ve Hıristiyanların ise Hamdin Sabbahi’yi desteklediler. Selefilerin oylarının bir kısmı Muhammed Mursi’ye, bir kısmının da Abdulmunim Ebul Futuh’a ve Hamdin Sabbahi’ye gitmesi bekleniyordu. Ömer Süleyman’ın adaylığını engellenmesi ise en çok Amr Musa’ya ve Ahmet Şefik’e yaradığı uzmanlar tarafından belirtiliyor.

İşte bu siyasi atmosferde seçime gidilen Mısır’da seçimlerin ilk turu 23-24 Mayıs da yapıldı. Açılan sandıklarda, kesin olmayan sonuçlara göre, ilk sırada Muhammed Mursi bulunurken, ikinci sırada Ahmet şefik geliyor. Sabbahi üçüncü, Futuh dördüncü ve Amr Musa ise beşinci sırada kaldılar. Adayların hiçbirisi yüzde 50 oranını yakalayamadığı için, oyların %25,3’ünü alan Mursi ve % 24,9’unu alan Şefik ikinci turda yarışacak adaylar olacaklar. İkinci tur seçimleriyse 16-17 Haziran da yapılacak. Bu seçimler sonuçlandıktan sonra, Mısır yaklaşık 30 yıl sonra, yeni bir cumhurbaşkanı seçecek.




MISIR GÜNDEMİ SON ÜÇ AYIN ÖZETİ
A.Kadir BÜYÜKBAYRAM
08.06.2012




Mısır'da Seçim Rekabeti


Mısır’ı 30 yıl yöneten Hüsnü Mübarek’in devrilmesinden sonra ülkede 23-24 Mayıs’ta cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk turu yapılacak.

Mısır'da Hüsnü Mübarek sonrası ilk meclis seçiminden zaferle çıkan Müslüman Kardeşler, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday göstermeme kararından vazgeçti. Mecliste Özgürlük ve Adalet Partisi ile varlığını gösteren Müslüman Kardeşler'in, 23 Mayıs'ta başlayacak cumhurbaşkanlığı seçimi için adayı Hayrat El Şatır. Bu Mübarek’in devrilmesinden geçen yıldan bu yana Mısır Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi yönetimine açık bir çatışmacı mesaj oldu. Mısır’ın giderek çalkantılı hale gelen siyasi ortamında Müslüman Kardeşler ve onun siyasi kanadı ÖAP (Özgürlük ve Adalet Partisi FJP) demokratik sürecin tamamlanması, devrimin korunması için Mısır Halkı ile işbirliği içinde olduklarını ayrıca önlem olarak Dr. Muhammed Mursi’İ, FJP başkanı, Cumhurbaşkanlığı için ikinci bir aday gösterdiklerini bildirdiler.

Müslüman Kardeşler'in Şura Konseyi'nde 108 oydan 56'sını alarak aday seçilen 62 yaşındaki Şatır, seçimlerde aday olabilmek için genel başkan yardımcılığı görevinden ayrıldı. El Şatır, aday olmadan önce anketlerde liberal aday, Arap Birliği'nin eski Genel Sekreteri Amr Musa yüzde 30 ile ilk sırada, Selefilerin adayı Ebu İsmail de onun peşindeydi. Mısır’da 1952 darbesinden beri görevdeki tüm devlet başkanları ya subaydı ya da askeri bir geçmişi vardı. Ayrıca, Mısır’da ülkeyi 60 yıl otokratik rejimler yönetti. Önceden bütün seçimlerin sonuçları biliniyordu. İktidar partisinin ezici çoğunluğuna karşı ülkeyi idare ettiler.

Hayrat El Şatır, Mısır’da yıllardır ayakta kalan askeri yönetimine karşı ana ve en örgütlü muhalefet grubunun ( Müslüman Kardeşler ) önemli bir üyesidir. Şimdi Mısır Cumhurbaşkanlığı için çabalıyor. Eğer kazanırsa o, Mısır’ın bütün tarihi boyunca özgür seçimler yoluyla seçilecek ilk sivil devlet başkanı olacaktı fakat Cumhurbaşkanlığı Yüksek Seçim Komisyonu (SPEC) 10 adaya cumhurbaşkanlığı yolunu kapattı. Bunlar:

1. Müslüman Kardeşlerin eski başkan vekili, Hayrat El Şatır

2. Mübarek rejiminin eski istihbarat başkanı, Ömer Süleyman

3.Selefi kesimi temsil eden, Hazem Salah Ebu İsmail

4.Ghadd Althawra Parti yönetim kurulu başkanı, Dr. Ayman Nour

5. Avukat, Murtaza Mansur

6. Eski istihbarat yetkilisi, Memduh Kutub

7. İbrahim Ahmed Al-Garib 8. Ahmed Mohamed Awad

9. Hassam Khairat

10. Esref Baroman

Cumhurbaşkanlığı Yüksek Seçim Komisyonu Adalet Genel Sekreteri Hatem Begato:

Listede adı bulunan 10 adayın cumhurbaşkanlığı seçimleri için gerekli yasal koşullara tam olarak sahip olmadığını, adayların farklı hukuksal durumda olduklarından dolayı başvuruları iptali bu nedenle karara itiraz etmek isteyen adayların belirtilen son tarihten önce başvurularını yapması gerektiği belirtildi.

Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’nden siyasi haklarını hukuki olarak onaylamasını ve devlet başkanı olmaya çalışan Mısır eski rejim yetkililerinin engellenmesi için hukuki reformun yapılarak meclis değişikliğinin onaylanması ve yeni yasama vizyonunun hayata geçirilmesini bekleyen Hayrat El Şatır endişe ve şüphelerin giderilmesi için özgür ve adil seçimlerin yapılması gerektiği aksi taktirde Mısır halk devriminin kaldığı yerden devam edeceğini vurguladı.

Müslüman Kardeşler Rehberlik Bürosu Hayrat El Şatır’ı adaylıktan resmen geri çekti. Şatır, Cumhurbaşkanlığı Yüksek Seçim Komisyonuna istifasını sunup tekrar Özgürlük ve Adalet Partisi başkan yardımcılığına döndü. Dr.Muhammed Mursi Müslüman Kardeşler ve ÖAP (FJP) kurumları tarafından seçilen cumhurbaşkanı adayı ülkenin en iyi işi Rönesans Projesini El Şatır’ın tam desteğiyle gerçekleştirme kampanyası başlattı ve Mısır halkından bu yönde bir işbirliği yapmasını istedi. Mısır’ın yeni cumhurbaşkanı adayı Dr. Mursi ülkenin pek çok krizi hakkında konuşuyor.

Hayrat El Şatır Mübarek’in başkan yardımcısı Ömer Süleyman’dan cumhurbaşkanlığı yarışından çekilmesi çağrısında bulundu. Böylece Mısır halkı Mübarek rejiminden, baskı ve zulümünden kurtarılacaktır. Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’nin siyasi krizlere müdahalesi olmamalı. Mısır ordusu herkes tarafından saygı gösterilen ulusal bir kurumdur.

Dr. Mursi, tüm adaylar ile dürüst bir rekabet istediğini, Müslüman Kardeşlerin kimseyi susturmayı, dışlamayı istemediğini Mısır halkının seçim tercihine saygılı olacağını yineledikten sonra Mısır halkının, Hayrat El Şatır’ı Dr. Mursi’nin cumhurbaşkanlığı yardımcılığına seçmesi durumunda Şatır’ın ülke yönetiminin gereklerine uygun davranacağını söyledi.

Mısırlıların iradesi herhangi bir dış politika ile bağlantılı ya da eski rejimin kalıntıları olmayan gerçek bir özgürlüğü için güçlü irade ve kararlılığı olan gerçek bir Rönesans olduğunu sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turu 23-24 Mayıs’ta ikinci turu ise 16-17 Haziranda gerçekleşecek. Yönetimi elinde bulunduran Yüksek Askeri Konsey, gelecek ayın sonunda ( 30 Haziran ) iktidarı sivil bir hükümete devredeceğini taahhüt etti. Yüksek Askeri Konsey tarafından yapılan açıklamada 45 ülkeden uluslararası gözlemcinin seçimler için ülkeye davet edildiği de belirtildi.

Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından düzenlenen genel seçimlerde Müslüman Kardeşler ile Selefiler parlamentodaki sandalyelerin toplam %70’ini kazanmıştı.Müslüman Kardeşler’den ayrılan Selefiler Nur Partisi, seçimlerde Mursi’yi değil asıl adayları Hazım Ebu İsmail’in adaylığını destekleyeceklerini belirtmelerine rağmen bu adaylığın seçim kurulunca engellenmesi nedeniyle Selefiler Abdülmünim Ebulfütuh’u aday olarak göstermek zorunda kalması Selefilerin iki gündür süren protestolarında 20 kişinin hayatını kaybetmesi, 91 kişinin yaralanmasına sebep oldu.





Mısır Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İlk Turu Yapıldı

30 yıldır iktidarda olan Hüsnü Mübarek 25 Ocak’ta başlayan yoğun halk gösterileri sonucu 10 Şubat 2011’de devrilmişti. Bundan 15 ay sonra 23-24 Mayıs 2012’de planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri için 14 ülkeden uluslararası seçim gözlemcileri yerleştirildi.Gözlemciler, seçim idaresinin faaliyetlerine, seçim kampanyasına, oy verme, sayım ve tablolama işlemleri ve Mısır’da genel seçim süreci ile ilgili konulara şahit olacak. Ayrıca, seçim yetkilileri, siyasi parti, sivil toplum temsilcileri, uluslararası toplum üyeleri ve diğer paydaşları ile görüşecek. Seçimlerinin birinci turunda adaylardan biri yüzde 50’den bir fazla oy alamazsa ikinci tur seçimler 16-17 Haziranda yapılacak.



Diğer taraftan, Dr. Muhammed Mursi cumhurbaşkanlığı yarışında önde gittiği seçim kampanyasında kitlesel bir miting düzenledikten sonra kamu konferansı verdi. Mısır cumhurbaşkanı adayı için Dr. Mursi yandaşları desteğini göstermek için İskenderiye-Kahire arası (762 km) bugüne kadar bilinen en uzun insan zinciri oluşturdu.

Müslüman Kardeşler, cumhurbaşkanlığı seçimleri için Özgürlük ve Adalet Partisi bildirimini yayınladı. Bildiride, ‘özgür ve adil seçimlerle halkın yurtseverlik, ulus bilincini yükseltmek, İslami sorumluluk, Rönesans için Nahda Projesi’nin başarısı için Müslüman Kardeşler elinden geleni yapacaktır. ÖAP üyeleri tamamen kendi adayı Dr. Mursi’i destekler.’

Özgürlük ve Adalet Partisi, Halk Meclisi ve Şura Konseyi son parlamento seçimlerinde olumlu ve etkin katılımı ile uygar bir siyasi bilinç örneği gösteren Mısır halkı için, içten selamlarını ve derin takdirlerini ifade eder ve 25 Ocak Devrim hedeflerini yerine getirilmesini sağlamak amacıyla, özellikle devlet yetkilileri, yürütme ve yasama arasında uyum gerektirir.

Müslüman Kardeşlerin başkan adayı Dr. Mursi seçimlerde oy vermek için memleketi Zagazig’e gitti. Oyunu Çarşamba günü saat 11:00 de okuldaki bir sandığın içine atacak. Ayrıca, kampanyanın genel merkezinde seçim sürecini takip edecek ve bazı oy yerlerini ziyaret edecek.

Yalnızca birkaç olay ve usulsüzlükler haricinde seçimlerin ilk gününde gizli oylama işlemi sorunsuz gitti. Başkan adayı Muhammed Mursi kampanyası hukuk komitesi, bu olaylar ve ihlaller ile ilgili gerekli tüm yasal işlemleri aldı. Seçimin ilk günü olan Çarşamba’ya göre Perşembe günü Mısır seçmenlerin katılımı belirgin ölçüde arttı. Fakat, Yüksek Başkanlık Seçimleri Komitesi Başkanı tarafından yapılan açıklamalara göre seçmen katılımı ulusal ortalamanın %50’si idi.

Diğer taraftan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kullanılan oyların sayımı devam ediyor. Yarışmayı, Müslüman Kardeşler adayı Dr. Mursi önde götürüyor. Mübarek döneminin son başbakanı Ahmet Şefik’in ikinci, Kareme Partisi’nin adayı Hamdin Sabbahi’nin ise üçüncü sıraya çıkarken, bağımsız aday Abdulmunim Ebu’l-Futuh dördüncü sıraya geriledi.Amr Musa’nın ise beşinciliği değişmedi.

Mevcut tabloya göre, hiçbir adayın ilk turda oyların yüzde 50 artı 1’ine ulaşamayacağı, Mısır’ın yeni cumhurbaşkanının ilk turda en çok oyu alan Muhammed Mursi ile Ahmet Şefik’in 16 ve 17 Haziranda yapılacak ikinci turda yarışmasıyla belirleneceği tahmin ediliyor. Ayrıca, Yüksek Seçim Kurulu’nun önceden ilan ettiği takvime göre yeni cumhurbaşkanı 21 Haziran’da belli olacak, 1 Temmuz’da ise görevine başlayacak.

KAYNAKÇA: FJP News , EGYPT IkhwanWeb



MISIR GÜNDEMİ SON ÜÇ AYIN ÖZETİ
KÜRŞAT DAĞCI
08.06.2012




MISIR’DA SEÇİMLER



Seçimlere 1 gün kala Ordu araçları Kahire ve Giza sokaklarında vatandaşlara oy atmaları yönünde çağrılarda bulundu.Bir Mısır İndependent muhabirinin anlattığına göre zırhlı bir askeri araç sokaklarda vatandaşlara oy atmaları konusunda çağrılarda bulunuyordu.Gelen haberlerde bu zırhlı araçlara hoparlör takılarak ilave yapılarak bu çağrıları bulunması sağlanmıştı.Hoparlörden yapılan çağrının ’Ey vatandaş atacağınız oylar bir vatandaşlık sorumluluğudur ve ülkenizin kaderi için çok önemlidir..’.Ayrıca ordu askerlerini taşıyan otobüslerle sandıkların seçimlerin yapılacağı okullara park edildiği bildiriliyor .[1] Ahmed şefik Hüsnü Mübarek’in son başbakanı, bugün yapılacak demokratik seçimlerde seçimi zaferle bitirmeyi umut ediyor.Onun cumhurbaşkanlığı kampanyasında bir web sitesi, bir youtube kanalı, bir facebook sayfası ve twitter sayfası olmak üzere internetin ve teknolojinin tüm gerekleri kullanılıyor.Youtube’da onu destekçileri tarafından siyah tişört giymiş, kırmızı yanaklı sevimli bir çocuk olarak gösteren videolar paylaşılmakta.Ve bir facebook sayfasında Eski mısır devlet başkanı Enver Sedat ile onun genç bir halini gösteren bir fotoğraf kapak olarak seçilmiştir.Bazı gözlemciler Mübarek’in devrilmesinden sonra Ahmed Şefik’in kaybedenler tarafından desteklenen biri olduğuna kanaat getirmekte.Onun destekçileri arasında Mısır içinde güçlü olanlar, zengin işadamları, genareller sayılabilir. Yapılan parlamento seçimlerinde Müslüman kardeşlerin büyük çoğunlukla kazanması bazı kesimlerin nefretini kazanmıştı.[2] Bugün Mısır ile ilgili yayın yapan gazetelerin hepsinin gündeminde Mısır’da devrimden sonra yapılan ilk cumhurbaşkanlığı seçimleri vardı.Manşetlerde ’seçimleri kim kazanacak acaba’ , ‘cumhurbaşkanlığı koltuğu için yarış bugün başlıyor’, ‘Mısır’ın geleceği için’ gibi manşetler vardı.Mısır devlet gazetesi olan El-Ahram’da ise bugün sandık ve seçmen, ordunun güvenlik hazırlıkları, STK ve medyanın gözlem süreci ile ilgili bilgiler ağırlıktaydı.Ayrıca Mısır ekonomisini desteklemek için seçimlerden sonra Suudi Arabistan’ın 500 milyon dolar ABD’nin ise 2.2 milyar dolar vereceğini yazdı.İndependent Al-tahrir ise sandık yargıçları ile ilgili atamadan dolayı kaostan, şikayetlerden ve komisyon genel sekreteri Bagato’nun açıklamalarına yer verdi. Al Nour gazetesi ise Müslüman kardeşlerin, selefilerin, sufilerin ‘şii Müslümanlığın yayılmasını önlemek için bir toplantı yaptığını’ haber yaptı.Ayrıca gazete bu hafta Nur partisinin onayladığı aday olan Abouel Fotouh’u tanıtan 8 sayfalık bir ek yayınlamıştı..[3] Adelet bakanı Abdel Hamid seçimle ilgili herhangi bir sorunda 19303’ü arayabileceklerini söyledi.Ayrıca yapılan seçimler için kamu çalışanlarına 1 günlük izin verildiğini duyurdu.Başbakan Ganzouri ise vatandaşlara yaptığı çağrıda seçimlere herkesin katılması gerektiğini söyledi.Mısır seçim komisyonu seçimlere katılmamanın cezasının 100 cüneyh(28 tl) olduğunu açıklamıştı.Ayrca seçimlerde siyasi ve devrimci güçlerin yanı sıra 1500 gözlemci ve 350 hakimin görev yaptığı açıklandı.Cumhurbaşkanlığı seçim komsiyonu tarafından akredite edilmiş 53 farklı insan hakları organizasyonunda 9457 gözlemcinin bugün başlayan seçimlerde çeşitli sandıklara görev yapacağını duyurmuştu .Ülkenin en etkili gruplarından Müslüman kardeşler ise olası ihlalleri izlemek için 300 operasyon odasında 70.000 kişi görevlendirdiğini bildirdi.[4] Bugün seçimlerin ilk günü.Gözlemcilere göre öğle vaktine kadar kayıtlı seçmenin Yüzde 40’ı kadar bir katılım olduğu belirtiliyor.Geçen yılki yasama seçimlere göre ise katılımın daha az olduğu sonucunu çıkarabiliriz.İnsan Hakları Mısır Organizasyonun’un 15.30’da yaptığı değerlendirmede Kahire, İskendireye gibi merkezlerde katılımın yüzde 40-50 arasında değişmekle beraber diğer illerde ise bu oranının yüzde 25’i aşmadığı bildirildi.Öğleden sonra ise ısının düşmesiyle beraber özellikle son iki saatte katılımın arttığı bildiriliyor.Tabiki seçimlerin iki gün olması nedeniyle katılımın şuan için düşük olabileceği unutulmamalıdır.[5] Seçimlerin ikinci günüde Cumhurbaşkanlığı seçim komisyonu oylama süresinin 8’e kadar uzatıldığını duyurdu.Komisyon üyesi bir kaynaktan edinilen bir bilgiye göre oy sayım işlemi oy vermenin bitiminden yarım saat sonra başlayacak.Oy sayma işleminin adayların temsilcileri, medya ve sivil toplumlarının huzurunda yapılacaktır.Genel olarak ülke çapındaki oy verme sürecinin sakin geçtiği bildiriliyor.Sadece küçük çaplı şikayetler bildirildi.İskenderiye’de Müslüman Kardeşler taraftarları bazı insanların komşu yerlerden insanları getirdiklerini bildirdi.Nil deltası başkanı ise sandık istasyonunda ılımlı İslamcı adayı Aboul Fotouh’un temsilcisini tokatladı.Bunun üzerine temsilci şikayete bulundu. [6] Seçim sonuçlarının belli olmasıyla Ahmed Şefik’in aldığı yüksek oy ve ikinci olması şaşırttı.Mübarek’in başbakanı cumhurbaşkanlığına İkinci tur sonunda oturabilir.Müslüman kardeşlerde ise adayları Morsi’nin birinci olmasına karşın parlamenton seçimlerinde alınan oyun düşmesi sonucu hayal kırıklığıda hakim.Devrimi yapanlarda ise tam bir hayalkırıklığı ve gerginlik hakim.Çünkü devrime ihanet ettiklerini düşündükleri Müslüman Kardeşler ile eski rejimin adeta temsilcisi olan Şefik ile bir tercih yapacaklar ikinci turda oy verirlerse.[7]

[1]http://news.egypt.com/english/permalink/119137.htm [2]http://edition.cnn.com/2012/05/22/world/africa/egypt-election shafik/index.html?section=cnn_latest [3]http://www.egyptindependent.com/news/wednesdays-papers-waxing-poetic-presidential-election [4]http://www.egyptindependent.com/news/government-political-forces-and-activists-prepare-observe-presidential-election [5]http://www.egyptindependent.com/news/first-day-voting-not-without-glitches [6]http://news.egypt.com/english/permalink/119560.html [7]http://www.egyptindependent.com/news/sunday%E2%80%99s-papers-egyptians-stand-political-crossroads

 GENEL DEĞERLENDİRME

 Mısır’da dünyanın yakından izlediği ve bölge açısından çok önemli olan 1. tur seçimleri sonuçlandı.İlk turda hiç kimse Yüzde 50’yi tek başına geçemediği için ikinci tur haziran 16-17 tarihlerinde yapılacak.İlk turda ortaya çıkan sonuçlar bazı kesimlerin beklediği bazı kesimlerin ise şaşırdığı sonuçlar ortaya çıkardı.Şuan Müslüman kardeşlerin desteklediği adayın en yüksek oyu alması bazı kesimlerin özellikle devrimi yapanların tepkisini çekmiş durumda ama şuan için bu gruplarda bekle-gör politikası hakim görünüyor.Şefik’in ise ondan sonra ikinci olması geçmişinin bir kenara bırakılıp parlak kariyerinin halk üzerindeki etkisini göstermesi bakımından önemli.Şuan için bütün gruplar ikinci tur öncesi genel bir sessizlik içinde diyebiliriz ama ondan sonrasında olası bazı gerilimler yaşanabilir.Amr Musa ise beklediği oy oranına ulaşamayıp hayal kırıklığı yarattı diyebiliriz.Diğer adaylardan Futuh ve Sabbahi ise ikinci turda takınacakları tavırla seçimlere katılamayacaklar olsalar bile etkili olabilirler.Seçmen kitlelerinin ikinci turda iki adaydan hangisine oy verecekleri çok krtik olabilir.Bu durumda Şefik ve Mursi’nin söylemlerinde bazı değişiklikler yapmaları olası görünüyor.Liberaller ve aydınlar kesiminde bu iki adayın ikinci tura kalması neresinden bakarsanız bakın tam bir hayal kırıklığını beraberinde getirmişe benziyor.Liberaller ve aydınlar Müslüman kardeşlerin ülkeyi İslam ilkeleri çerçevesinde yönetmesi olasılığından baştan beri rahatsızlık içindeler diyebiliriz.Aynı şekilde bu kesimler eski rejimin anti-demokratik uygulamalarından rahatsız oldukları için Şefik’e de temkinli yaklaşmaktadırlar.Bu durumda devrimin başarıya ulaşıp ulaşmadığı bundan sonra Mısır’da daha yüksek sesle tartışabilir.Ve daha şimdiden devrimi gerçekleştiren gruplar ikinci turdan sonra tekrar meydanalara inileceğini açıklamış durumdalar. Bu ise Mısır’da işlerin kısa vadede düzeleceği umudunu azaltmakta. Seçim sonuçlarının gruplar açısından değerlendirilmesi ise gelecekte Mısır’da nasıl bir siyasi ortamın bizleri beklediği aşısından önemli veriler verebilir.Öncelikle Müslüman kardeşler açısından değerlendirecek olursak aslında birinci olmalarına karşın parlamento seçimlerinin altında kalınması biraz hayal kırıklığını da beraberinde getirdi diyebiliriz.Ama daha güçlü olan 1. adaylarının seçimlere katılamamasını göz önünde bulundurursak parlak sonuç aldıklarını söyleyebiliriz.Müslüman kardeşler’in başarılı olduğu yanlar halkla kurdukları yakın ilişki, açık ve gizli teşkilatlanmalarının yüksek düzeyde olması ve öteden beri Mısır’da olan İslami gelenek olarak söylenebilir.Ahmed şefik’e ve aldığı oyun nedenlerine gelecek olursak öncelikle parlak kariyerinin ve tecrübesinin etkili olduğunu söylemeliyiz.Diğer nedenler ise eski rejimden memnun halk yığınlarının varlığı, geçiş döneminde ülkeyi en iyi idare edebilecek kişi olabileceğine inanılması ve özellikle devlet dairelerinden ve memurlardan aldığı oylar, halkta karmaşaya olan tepki ve istikrar özlemi olarak gösterilebilinir.Ayrıca Müslüman kardeşleri dizginleyebilecek en iyi adayın Şefik olduğuna inanan Kıptiler’in verdikleri oylarıda unutmamak gerekiyor.Üçüncü olan Sabbahi’nin ise bundan sonraki turda seçmenlerinin vereceği oy açısından kritik bir rol oynayabileceği konuşuluyor.Genel olarak Sabbahi’nin her iki adayada eşit mesafede durduğu belirtiliyor.Ancak yapılacak pazarlıklarla Müslüman kardeşleri destekleyebilmesi gerçekleşebilir.Futuh ise Sabbahi’nin sürpriz oy almasıyla istenilen başarıyı gerçekleştiremeyerek hayal kırıklığı yarattı.Beklenilenin aksine liberallerden ve Müslüman kardeşe sempati besleyen kesimlerden istenilen oyu alamadığını söyleyebiliriz.Amr musa ise beklediği oyun çok altında kalarak ve büyük bir ihtimalle seçmen kitlesinin Şefik’e oy vermesiyle ancak beşinci olabildi.Bu durumda Amr musa taraftarlarının ikinci turda Şefik’e oy vermesi beklenebilir.Ancak aslında ikinci tur öncesinde tüm gözler ordunun üzerinde diye söyleyebiliriz.Her zaman tüm adaylara eşit mesafede durduğunu açıklayan ordunun bazı yorumcular tarafından dolaylı yoldan Şefik’i desteklediği belirtiliyor.Ancak ordunun ikinci tur öncesi Müslüman kardeşlerle de pazarlığa oturup yapılacak yeni anayasada imtiyazlarının korunması karşılığında bu gruba destek vermesi en azından engel olmayabileceğini de olasılıklar içinde değerlendirebiliriz.Herşeye rağmen Mısır gibi bir ülkede zaman zaman ordu geri planda görünse de herkes için önemli olmayı sürdürecek.Seçimlerin bölge ve küresel güçler açısından önemli olduğunu söylememize gerek yok zaten.Özellikle ABD ve İsrail açısından Mısır seçimleri çok kritik olarak değerlendiriliyor.ABD açısından özellikle Şefik bir adım daha önde görünüyor.Mübarek döneminden biri olması, Mısır’ı ve uluslar arası ilişkileri iyi bilmesi açısından ABD Şefik’in kazanmasını isteyecektir.Müslüman kardeşlerin adayı Mursi her ne kadar uzun yıllar ABD’de yaşamış olsada Müslüman kardeşlerin etkili olabileceği ihtimalinden hareketle Şefik’e göre daha az istenilen bir aday olarak bakılabilir.İsrail açısından ise Müslüman kardeşlerin kazanması istenilecek bir durum değildir.Özellikle Filistin sorunu bağlamında zaten bölge ülkeleriyle kötü olan ilişkileri Mısır açısından dahada zora girebilir.Ve Müslüman kardeşlerin kazanması Arap devrimleri gibi bölge ülkelerinde yönetimde İslami değerlere önem veren grupların gelmesine neden olan yolu açabilir.En azından İsrail Filistin açısından son derece önemli olan Mısır’ı şefik’in yönetmesini son derece isteyecektir.Özellikle 33 yıllık İsrail-Mısır dostluğunu Şefik’in sürdüreceğine ilişkin İsrail’de bir güven durumunun olduğundan bahsedebiliriz. Bölge ülkeleri açısından seçimlerin anlamına gelecek olursak özellikle hanedanlık ile yönetilen yada İslami gruplardan çekinen ülkeler açısından Şefik’in kazanması daha istenebilir olarak bakılabilir.Ancak Müslüman Kardeşleri kuruluşundan itibaren Batı’nın ve körfez ülkelerinin gizli yollardan desteklediğini ve Mısır’ı kontrol etmek için kullandığını düşünecek olursak bununda kesin söylememiz gerçekçi olmayacaktır. Sonuç olarak Mısır’da devrimden sonraki karmaşa şuan için bitmiş görünmüyor.Hala Mısır’ın gelecekte nasıl bir ülke olacağını kimse tam olarak söyleyemiyor.Ancak devrimden sonra bu kadar kısa zamanda demokratik seçimlerin yapılması bir başarı olarak görünebilir.Mısır halkı gelecekte ülkeyi kimin yöneteceği konusunda son sözü daha söylemedi.Ama ilk tur bize Mısır’da hala farklı düşünen grupların varlığını, devrimin karmaşasından yorulan istikrar isteyen gruplarla gerçekten demokrası, özgürlük isteyen grupların mücadelesinin varlığını, Müslüman kardeşlerin bundan sonra ülkenin geleceğinde önemli derecede rol oynayacağını göstermesi bakımından önemliydi.Mısır tarihten beri bölge ve dünya açısından önemini her zaman korumuştur.Bu yüzden Mısır’daki seçimler sadece Mısır’ın seçimi değildi, gelecekteki siyasi dengeler açısından özellikle Arap devrimlerinin nasıl evrileceği açısından önemliydi.Filistin sorunu açısından ve yeni yönetimin bölgede izleyeceği politikalar açısından tüm bölgesel ve küresel aktörlerin gözlerinin uzun yıllar daha Mısır’da olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. 

KAYNAKÇA

1) http://www.turksam.org/tr/a2674.html
2)http://www.timeturk.com/tr/2012/06/05/misir-secim-sonuclari-filistin-davasini-etkiler.html 3)http://surecanaliz.org/index.php/buelten-duenya/292-26-mays-2012-eski-msr-denklemi-islamclar-vs-sekuelaristler-a-petroluen-merkezi-amerikaya-kayyor


MISIR GÜNDEMİNDE SON ÜÇ AYIN ÖZETİ
Saadet DURSUN
08.06.2012

HER  ŞEY  YENİ  BAŞLIYOR



Mısır’da Arap Baharı’yla başlayan dönüşüm dalagasından kendisine düşen payı almış ve bu sürecin sonucunda diğer ülkeler gibi kendini yenileme adına peyder pey ilerlemektedir. 

Özellikle mısır toplumu için bilinç; demeokratik değerlere evrilmekte ve Mısır için meydanlara çıkan, gösteriler yapan halk bunun arkasında durmaktadır. Sivil Toplum Örgütleri aracılığıyla bu uyanışı özellikle devam ettriren halk, böylelikle STK’lara atfedilen önemi göstermektedir. 

Halkın bu irade beyanı ; Mısır’ın geçmişteki hataları tekrar etmekten ne kadar kaçındığını ve halkın iradesine duyulan güveni ivedilikle görmekteyiz. Bu bağlamda Hüsnü Mübarek’ten sonra sonra halkın irradesini ön planda tutacak olan Cumhurbaşkanı seçimlerinde ; başkan adaylarının 30 bin kayıtlı seçmenin desteğini alması gibi bir zorunluluğun Kararname’yle ilan edilmesi bunun bir örneğidir.Bu seçim sürecinde Müslüman Kardeşler’in sahadan sandığa çıkartma yapması da üzerinde durulması gereken bir nokta. Nitekim Müslüman Kardeşler’in Khairat El-Shater’i aday göstermesi Mısır’ da deyim yerindeyse deprem etkisi yarattı diyebiliriz. 

Müslüman Kardeşler’in Mübarek rejiminin devrilmesinden sonra aday çıkarmayacağnı açıklaması ilerleyen süreçte Shater’ı aday göstermesi Müslüman Kardeşler için başarısızlık yaratacığı inancındayım.Çünkü; önceki söylemin tersine böyle bir kararın alınması Müslüman Kardeşler’e olan güveni azaltacağı görüşündeyim. 

Mısır’daki seçimler; artan siyasi, toplumsal kargaşalar nedeniyle sürekli sekteye uğrasa da Mısır’ın istikrar adına bu sancılı süreci en kısa zamanda atlatacağını ummaktayım. 

İstkrar adına umut verici olan en önemli olaylardan biri de Hüsnü Mübarek’in müebbet hapis cezasına çarptırılmasıdır.Fakat bu olay halkta tepkinin boyutunu farklı şekilde göstermesi ise düşündürücüdür. Mübarek aleyhtarı olan çoğunluk bu kararı sevinçle karşılarken, Mübarek yanlısı grup ise bu kararı tepkiyle karşılayıp, Mübarek karşıtlarıyla çatıştılar. 

Her şeye rağmen bu karar bize Mısır’da bir diktatörünbir daha gelmeyeceğini daha doğrusu Mısır halkının büyük çoğunluğunun buna rıza göstermeyeceğidir. Nitekim Mısır’ da oluşan yeni toplumsal dinamiklerin egemen görüş olarak her yerde demokrasiye atıfta bulunması bunun en güzel işaretidir. 

Hakim görüş Bölge’ de ve tüm Dünya’ da saygı duyulan demokratik bir ülke yaratmak idealini gerçekleştirme düşüncesi 31 yılllık olağanüstü halin kaldırılmasıyla daha da belirgin olmuştur. Sonuç olarak Mısır için her şey yeni başlıyor diyebiliriz…






MISIR GÜNDEMİ
A.Kadir BÜYÜKBAYRAM
14.05.2012



Mısır’da Cumhurbaşkanlığı Seçimi Yaklaşırken;
Müslüman Kardeşler’den Devrim - Demokrasi Yaklaşımı

Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turu 23-24 Mayıs’ta ikinci turu ise 16-17 Haziranda gerçekleşecek. Yönetimi elinde bulunduran Yüksek Askeri Konsey, gelecek ayın sonunda ( 30 Haziran ) iktidarı sivil bir hükümete devredeceğini taahhüt etti. Yüksek Askeri Konsey tarafından yapılan açıklamada 45 ülkeden uluslararası gözlemcinin seçimler için ülkeye davet edildiği de belirtildi.
Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından düzenlenen genel seçimlerde Müslüman Kardeşler ile Selefiler parlamentodaki sandalyelerin toplam %70’ini kazanmıştı.Müslüman Kardeşler’den ayrılan Selefiler Nur Partisi, seçimlerde Mursi’yi değil asıl adayları Hazım Ebu İsmail’in adaylığını destekleyeceklerini belirtmelerine rağmen bu adaylığın seçim kurulunca engellenmesi nedeniyle Selefiler Abdülmünim Ebulfütuh’u aday olarak göstermek zorunda kalması Selefilerin iki gündür süren protestolarında 20 kişinin hayatını kaybetmesi, 91 kişinin yaralanmasına sebep oldu.

Muhammed Beltagy, Özgürlük ve Adalet Partisi İcra Dairesi Üyesi: Tahrir Meydanı’nda yaptığı konuşmasında, Mısır’ın önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerini korumak, Hüsnü Mübarek ve dönemi eski rejim kalıntılarından kurtulmak için bütün siyasi parti, ulusal grup ve hareketlere çağrıda bulundu. Kimsenin, özellikle Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi kalıntılarının ulusal partiye geçmesine izin vermeyeceklerini kırmızı çizgilerle belirtti.
O, bu kırmızı çizgilerin, 23-24 Mayıs’da belirlenen seçimlerin ve 26 Nisan tarihinde ilan edilecek başkan adaylarının son listesinin manipülasyonu olduğunu ayrıca tüm siyasi ve devrimci parti ve hareketler arasında ulusal uzlaşının kurulmasıyla yeni bir Mısır devleti idealini getirdi.

Dr.Mahmud Hüseyin, Müslüman Kardeşler Genel Sekreteri: 27 Nisan 2012 Cuma tarihinde Mısır’ın bütün illerinden gelecek göstericilerle Tahrir Meydanı’nda tüm siyasi güçler, partiler ve koalisyonlar ile devrime katılarak protesto ateşini canlı tutmak, siyasi aktörler arasında işbirliği ve uyum ruhunu destekleyeceklerini söyledi.

Seçim Komisyonu Başkan Adaylarının Seçim Sembollerini Duyurdu: Yüksek Cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu Anayasa Bildirgesi ilgili başkanlık seçimleri yasa ve değişiklik uyarınca resmi seçim sembolleri; güneş, at, şemsiye v.b gibi çeşitli sembolleri seçti.

Hayrat El Şatır, Müslüman Kardeşler Genel Başkan Yardımcısı: Siyasi aktörler ve Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi arasındaki mücadelenin eski rejime bağlı grupların baskısı altında belirsizlik çerçevesinde gerçekleştiğini fakat yeni iktidarın barışa dayalı demokratik sistemiyle devrimin taleplerini karşılayacak, vatandaşlık ve azınlık haklarını siyasi kurumlar oluşturarak tanımak tüm Mısır’lıların özlemini duyduğu Rönesans Projesi’yle gerçekleşecektir.
Böl ve Yönet felsefesi, Mübarek baskı rejimi artık yoktur. Yapılacak anayasanın içeriği Mısır siyasal sistemini, Mısır halkının hak ve sorumluluğunu, seçilecek cumhurbaşkanının yetkilerini düzenleyecektir.
Şatır, cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday çıkarmaları kurumsal bir grup kararı olduğunu, bireysel tercihin söz konusu olmadığını belirtti. Seçimi kazanmasalar dahi Mısır’a hizmet projeleri için demokratik sürecin doğası gereği devam edeceklerini, hayal kırıklığı ve üzüntü hissetmeyeceklerini ve Mısır halkına cumhurbaşkanlığı seçimlerinde dolandırıcılığa karşı tüm gücü ile sağlam durması gerektiğini söyledi.

KAYNAKÇA:  FJP News , EGYPT  IkhwanWeb





MISIR GÜNDEMİ
Serkan SEMİZOĞLU
07.05.2012



Mısır'da yeni çatışmalarda onlarca yaralı

Mısır'ın başkenti Kahire'de savunma bakanlığı yakınında protestocular ve güvenlik güçleri arasında çıkan yeni çatışmalarda en az 59 kişi yaralandı.
Güvenlik güçleri göstericileri geri püskürtmek için tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandı.
Bölgede yerel saatle 23'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Protestocuların dağıldığı ve bazılarının Tahrir Meydanı'ndaki gösteriye katıldığı bildiriliyor.
Çarşamba günü, kimlikleri bilinmeyen saldırganlar Savunma Bakanlığı dışında protesto yapan kişilere hücum etmiş ve en az 20 kişi ölmüştü.
İktidardaki Yüksek Silahlı Kuvvetler Konseyi'ne karşı protesto gösterisi düzenleyenler, saldırıyı hükümetin tezgahladığını söylüyorlar.
Bugünkü saldırı sırasında yaralananların ilk tedavileri, seyyar hastanede yapıldı.
BBC'nin Kahire muhabiri Jon Leyne, bugünkü olayların, protestocuların, askerlerden gelen 'bakanlığa yaklaşılmaması' yolundaki uyarıları dikkate almaması üzerine patlak verdiğini belirtiyor.
Günün erken saatlerinde, yine binlerce kişi, iktidardaki askeri liderleri kınamak üzere Tahrir Meydanı'nı doldurmuştu.
Göstericiler, generalleri, Çarşamba günkü saldırıda göstericileri koruyamamakla suçladı ve yönetimin, cumhurbaşkanlığı seçimini beklemeden derhal sivillere devredilmesini istedi.
Mısır'da üç hafta sonra, Hüsnü Mübarek'in zorla yönetimden uzaklaştırılmasından bu yanaki ilk cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak.


Kahire'de protestoya saldırı: 11 ölü
Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen protestoya kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından düzenlenen saldırıda 11 kişi öldü.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Savunma Bakanlığı binasının yakınında gerçekleştirilen protestoya yönelik saldırıda 150'ye yakın kişi de yaralandı.
Saldırganların kitleye taş, sopa, gaz bombasıyla saldırdıkları ve üzerilerine tüfeklerle ateş ettikleri belirtildi.
Protestonun katılımcıları seçimlere katılımı engellenmiş olan Selefi din adamı Hazem Abu İsmail'in yandaşlarıydı.
İsmail'in seçimlere katılımı annesinin hem Mısır hem ABD vatandaşı olması nedeniyle engellenmişti.
İsmail'in bu durumu, Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesinden sonra hazırlanan yeni anayasaya uygun bulunmadı.
İsmail kendisinin askeri yönetimin komplosuna kurban gittiğini açıklamıştı.


Altı saat sonra gelen müdahale

Eylemciler, Askeri Konsey'i protestoları bitirmek için 'eşkiyaları' ve sivil polisleri kullanmakla suçladı.
Kahire'deki BBC muhabiri Jon Leyne saldırıyı düzenleyenlerin iktidar tarafından korunduğuna dair ciddi şüpheler bulunduğunu belirtiyor.
Olay yerinde görevli olan asker ve polislerin çatışmaların başladığı sırada herhangi bir müdahalede bulunmadığı bildirildi.
Güvenlik görevlileri olaylara başlamasından yaklaşık altı saat sonra müdahale etti.

Askeri Konsey'e boykot

Bağımsız İslamcı aday Abdül Aboul Fotouh ve Müslüman Kardeşler'in Özgürlük ve Adalet Partisi'nin (FJP) Genel Başkanı Muhammed Mursi, yaşananlarla ilgili olarak askeri yönetimi eleştirdi.
İki aday, olayları protesto etmek için seçim kampanyalarını askıya aldı.
Ayrıca FJP ve Selefi Nur Partisi, Yüksek Askeri Konsey'le bir toplantıya da katılmayarak boykot edecek.
Birleşmiş Milletler Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Muhammed El Baradey de Twitter sayfasından yaşananın bir katliam olduğunu yazdı.
Mısır'da yönetimde bulunan, muhaliflerin hedefindeki Yüksek Askeri Konsey, Mübarek rejiminin devrilmesinin ardından Şubat 2011'de kurulmuştu.
Konsey, muhalefeti bastırmak için protestocuları öldürmek, iktidarı eleştirenleri gözaltına almak ve gençlik ile sivil toplum örgütlerini yok etmeye çalışmakla suçlanıyor.
Generaller Haziran ayının sonunda düzenlenecek, adil ve özgür olacağını söyledikleri Başkanlık seçimleri sonrası iktidarı sivil bir yönetime devretme sözü verdiler.

Seçimlerin ilk turu 23 ve 24 Mayıs'ta, ikinci turuysa 16 ve 17 Haziran'da gerçekleştirilecek.


Çatışmalar sonrasında gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Askeri konsey çıkan çatışmalr sonrasında bir askerin ölmesi ve birçok askerin yaralanmasından sonra gece sokağa çıkma yasağı ilan etti. Mısır'da çatışmalar bitmiyor...
Binlerce protestocu, askeri yönetimin son bulması ve geçici hükümetin istifa ederek yerini meclisten çıkacak bir hükümete bırakması talebiyle dün yine Tahrir Meydanı'nda buluştu...
Göstericiler Savunma Bakanlığı'na yürümeye kalkışınca Bakanlığın bulunduğu Abbasiye bölgesinde olaylar çıktı.
4 bin kadar göstericiye tazyikli su sıkarak müdahale eden askerlere göstericiler de taş atarak karşılık verdi.
 Çatışmalar gece de sürdü...
Olaylarda biri asker 3 kişi hayatını kaybetti, 296 kişi yaralandı... 170'e yakın kişi de gözaltına alındı...
Olaylar sonrası Savunma Bakanlığı'nın bulunduğu bölgede dün gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi.[1]

[2]



MISIR GÜNDEMİ
A.Kadir BÜYÜKBAYRAM
07.05.2012



Mısır’da Seçim Öncesi Devrimi Koruma Çağrısı 
Seçilecek Cumhurbaşkanı Tüm Mısır’lıların Lideri Olmalı

Mısır’ın tüm siyasi devrimci parti, grup ve hareketleri 25 Ocak Cuma devrimini anımsatan yürüyüşle 20 Nisan’da Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’ne karşı Tahrir Meydanına yürüdü. Kahire Tahrir Meydanına Mısır’ın tüm illerinden binlerce insan Cuma sabahından itibaren başlayan Devrim ve Self-determinasyon sloganıyla Askeri Yüksek Konseyi protesto etti.
Göstericiler partizan afiş, bayrak ve posterlerle; Egemenliğin halka verilmesi, devrim taleplerinin yerine getirilmesi ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ertelenmemesi için Askeri Geçiş Konsey Yönetimine 30 Haziran 2012’e kadar süre tanıdığını belirtti. Ancak sivil yönetime geçiş, Mısır halkının nihai egemen otorite olması, özgür ve adil seçimlerle sivil bir cumhurbaşkanı sonrası Mısır devrimi sona erebilir.
Müslüman Kardeşler adayı Dr. Muhammed Mursi:
  Dr. Mursi, Mübarek, Mısır halkına, tüm Araplara karşı çok iğrenç suçlar işlemiştir. Eski rejim kalıntıları hala aramızda yaşıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığım takdirde Mısır’ın farklı tüm kesimlerini kucaklayacağım. Yapılacak yeni Mısır Anayasasına uyarak tüm yurttaşlarımın çıkarlarını savunarak tüm Mısırlıları vatana tam bağlılıkla bağımsız şekilde yöneteceğim. Cumhurbaşkanı  Mısır halkının iradesini yansıtması gerekir. Bu yüzden Mısır herhangi bir güce boyun eğmeyen, bağımsız bir ülke olacak.Mısır, parlamento seçimleri ve Rönesans projesiyle Arap ülkelerine ilerleme, zenginleştirme katacaktır dedi.
Dr. Mursi, tüm adaylar ile dürüst bir rekabet istediğini, Müslüman Kardeşlerin kimseyi susturmayı, dışlamayı istemediğini Mısır halkının seçim tercihine saygılı olacağını yineledikten sonra Mısır halkının, Hayrat El Şatır’ı Dr. Mursi’nin cumhurbaşkanlığı yardımcılığına seçmesi durumunda Şatır’ın ülke yönetiminin gereklerine uygun davranacağını söyledi.
Mısırlıların iradesi herhangi bir dış politika ile bağlantılı ya da eski rejimin kalıntıları olmayan gerçek bir özgürlüğü için güçlü irade ve kararlılığı olan gerçek bir Rönesans olduğunu sözlerine ekledi.
Dr.Atef El-Benna, Kahire Üniversitesi Anayasa Hukuku Profesörü: Mısır Anayasa Mahkemesi Askeri Şura’nın siyasi haklar kanununa dayanarak hazırladığı taslak seçimi mevzuat üzerinde yasal yetkiye sahip değil, bu nedenle siyasi izolasyonun seçilecek yeni parlamentonun onayı ile silahlı kuvvetler yüksek konseyini devre dışı bırakılmalıdır dedi.
Muhtar Ashri, Özgürlük ve Adalet Partisi Hukuk Komitesi Başkanı: Yüksek Askeri Konseyin seçimlerden önce tasarıyı onaylaması ve resmi gazetede yayınlayarak yürürlüğe girdiğini duyurması gerekir dedi.
Dr.Muhammed Cemal Heshmat, Halk Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı: Post-devrim parlamento tüm hasarı onarmak istiyorsa eski rejim altında parlamentoda çeteler ve yozlaşmış işadamları yararına geçen yasaları iptal etmeli. Parlamento Mübarek rejimi kalıntılarını izole etmeli, siyasi haklarla ilgili yasada değişiklik yapılmalı dedi.
23 Nisan 2012’de Dr. Muhammed Mursi, cumhurbaşkanlığı seçimi için destek kampanyasında basın açıklamasında bulundu.Kampanyanın resmi sloganı: Rönesans, Halkın İradesi.

KAYNAKÇA:  FJP News , EGYPT  IkhwanWeb




MISIR GÜNDEMİ
KÜRŞAT DAĞCI
07.05.2012


MISIR’DA SEÇİMLER   


  Mısır’da yaklaşan seçimler öncesinde Ahmet Şefik’in başkanlık adaylığına tepkiler sürüyor.Şefik’in adaylığına karşı çıkan ve Askeri konsey’in yönetimi sivillere bırakmasını isteyen yüzlerce kişi Kahire sokaklarındaydı.Bilindiği üzre Ahmet şefik’in adaylığı daha önce geri çevrilmiş ama daha sonrasında kabul edilmişti.Askerin vesayet rejimine son vermek istemediğini belirten Baradey ise Mısır’da hala özgürlükçü bir siyasi ortamın hala oluşmadığını bununda olması gerektiğini belirtti.Baradey daha önce adaylığını koymuştu ama sonradan geri çekmişti. Mısır’da savunma bakanlığı yakınında yapılan gösterilerde güvenlik güçleri ile çıkan çatışmalarda 59 kişi kadar yaralandı.Bu olaydan sonra gece 23.00 dan itibaren dışarıya çıkma yasağı getirildi.Daha önesinde zaten şuan bilinmeyen bazı şahıslar tarafından savunma bakanlığı yanında gösteri yapanlara saldırmış ve 20 kişi kadar yaralanmıştı.Muhalefet ise bu olayların ardından saldırıların hükümet tarafından planlandığını iddaa ediyor.Bölgedeki bbc muhabirinin aktardığına göre olay askerin savunma bakanlığına yanaşılmaması gerektiğini söylemesinden sonra başladı.Ve olaylar buna uyulmamsıyla büyüdü.Muhalef ise bu saldırıların askeri konsey’in ortamı kaosa sürüklemek için yaptığını söyledi. Mısır Cumhurbaşkanı adaylarından bazıları, Abbasiye meydanı ve Savunma Bakanlığı çevresinde meydana gelen şiddet olaylarından Yüksek Askeri Konseyi'ni sorumlu tutarken bazıları, gösterilerin Savunma Bakanlığı yakınına taşınmasının doğru bir karar olmadığını söylediler. Adaylar, son günlerde yaşanan olaylarla, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ertelenmesinin hedeflendiğini belirttiler. Abbasiye meydanındaki şiddet olaylarını kınayan İhvan-ı Müslimin'in eski liderlerinden Abdulmunim Ebulfutuh, geçiş dönemine önderlik ettiği gerekçesiyle Abbasiye meydanında yaşanan olaylardan Yüksek Askeri Konsey'in sorumlu olduğunu belirtti. Dr. Muhammed Selim el Ava ise "Göstericilerin korunması, devletin sorumluluğundadır" derken gösteri alanının Savunma Bakanlığı yakınına taşınmasının doğru bir karar olmadığını söyledi. el Ava, Mısır'da oluşturulan kaos ortamıyla, demokratik geçişin geciktirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.Amr Musa ise Abbasiye meydanında yaşanan olayları üzüntüyle karşıladığını ifade ederken, düşünceyi ifade özgürlüğünü devletin korumasında olması gerektiğini söyledi. Yüksek Askeri Konsey ve hükümetten, akan kanın durması için devreye girmesini isteyen Musa, göstericilerden de sorumlu davranmalarını ve Savunma Bakanlığı'ndan uzaklaşmalarını istedi.           
                                                                                                                                                                                                                                                       

KAYNAKÇA
 1)www.Euronews.com
 2)www.egyptdailynews.com 3)www.bbc.co.uk




MISIR GÜNDEMİ
KÜRŞAT DAĞCI
30.04.2012

                                          MISIR’DA SEÇİMLER

Mısır seçim kurulu bugün Hüsnü mübarek’in son başbakanının aday olabileceğini doğruladı.Seçim kurulu Mübarek in son başbakanı olan Shafik’in itirazını dinledikten sonra onun aday olabileceğine dair karar verdi.Seçim komitesi başkanı Faruk Sultan daha önce bilinen 13 adayın yanında shafik’inde ismini ekleyen kararı basın toplantısıyla açıkladı.Shafik geçen yıl Mübarek’in son günlerinde başbakanlık yapmıştı ayrıca eski sivil havacılık bakanlığı yapmıştı.O şuan 23-24 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde güçlü bir rakip olarak görülüyor.Onun ana rakipleri İslamcılardan Muhammed mursi , Abdel Monehim Abol ve Arap Birliği eski başkanı Amr Musa.Mübarek döneminden eski istihbarat şefi Ömer Süleyman ise aynı seçim kurulu tarafından seçimlerden diskalifiye edlimişti.Arap dünyasının en kalabalık ülkesindeki seçimler hassas bir dönem geçiren bu ülkede, askerlerin güçlerini seçimlerden sonra teslim etmek istemesiyle ilgili soru işaretleri uyandırmaktadır. 

Onun yeniden dönüşü Amr musa ve liberal adaylar arasındaki oyların bölünebileceği anlamına gelmektedir.Shafik’in adaylığı İslamcılar ve domakrasi yanlıları tarafından korkuyla ve öfkeyle karşılanacaktır.İslamcılar ve diğer gruplar Cuma günü devrim adına bir gösteri çağrısında bulundular.Bu Shafik’in adaylığına ve orduya bir mesaj olarak değerlendirelecektir.Müslüman kardeşler sözcüsüde komitenin kararının güvenirliğine darbe vuran bir karar verdiğini açıkladı.Mısır cumhurbaşkanlığı adaylarından Ebul Futuh bazı adayların dışarıdan mali destek aldığını iddaa etti.Ebul Futuh bu isimleri ise açıklamadı.Eski rejimin bu adayları, eski rejim tarafından fakirleştirilmiş halkın oylarını satın almak için bu desteği aldı dedi.Kendisinin ise kimseden talimat almamak için bağımsız aday olduğunu söyledi. Seçimlerden umutlu Hamdeen sabahi yaptığı basın toplantısında yaptığı sina ziyareti sırasında gittiği yerlerdeki bazı kamu personelinden ve telefonuna gelen sms lerle tehditler aldığını açıkladı

.Kampanyasının güvenliği için yetkili makamlarla temasa geçtiğini söyledi.Açıklamasında Sina bölgesinde yaşayan insanların haklarının yıllarca göz ardı edildiğini söyledi ve kendisinin bu konuda ve Sinalı mahkumlar konusunda iyileştirmeler yapacağını vaad etti.Ayrıca sina bölgesi için ayrı bir bakanlık oluşturacağını ve ayrıca halkın kendi topraklarına ve evlerine sahip olma hakkını vereceğini söyledi.
                                                                                                                                                                                                                            Kaynakça                                                                                                              
1) http://news.egypt.com/english/permalink/107638.html
2) http://english.alarabiya.net/articles/2012/04/26/210439.html                                                                                                                                                              3)http://edition.cnn.com/2012/04/26/opinion/coleman-egypt-islam/index.html?section=cnn_latest





MISIR GÜNDEMİ
Selin YAZICI
30.04.2012



Mübarek rejimi döneminde Dışişeri Bakanı görevinde bulunmuş olan ve eski Arap Birliği Genel Sekreteri olan aday Amr Musa seçim çalışmalarına hızlı bir şekilde başladı.Amr Musa,ülkeye ait bir güvenlik komisyonu oluşturulmasını önerdi.Komisyonda bakanlar ve komutanların bulunması gerektiğini ve önemli konularda da orduya danışılması gerektiğini ekledi.Oluşturulması düşünülen bu komisyonun sadece güvenlik konuları ile sınırlı kalmayıp birçok konuda aktif rol alması gerektiği söylendi.Böyle bir yapının halkın özgür iradesini kısıtlayacağını düşünen halk ise bu fikre hiç sıcak bakmıyor.Amr Musa’nın böyle bir fikri ortaya atmasının arkasında ise ordunun desteklediği aday olan Ömer Süleyman’ın seçim komisyonu tarafından yarış dışı bırakılmasının ardından Amr Musa’ya destek vermesi olduğu düşünülüyor.

Mübarek döneminde Başbakanlık yapmış olan Ahmed Şefik’in adaylığına yapılan engellemelere karşı çıkışlar olmuştu.Bu itirazları değerlendiren Yüksek seçim komisyonu Şefik’in adaylığına onay verdi.Ahmed Şefik’e getirilen yasağın arkasındaki neden olarak Mübarek döneminde yapmış olduğu üst düzey yöneticilik gösteriliyordu.Yüksek Seçim Komisyonu ise eski üst düzey yöneticilere 10 yıl siyasi yasak getiren bu düzenlemenin anayasaya uygun olmadığını söyleyerek Yüksek Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması gerektiğini ekledi.

Son zamanlarda yaşanan bir diğer gelişme ise hem halkı hem de film sektöründe çalışan kişileri çok kızdırdı.Mısır’ın ünlü aktörlerinden olan Adel İmam, filmlerinde İslam’a ve Müslümanlığa hakaret ettiği gerekçesi ile 3 ay hapse mahkum edildi.‘The Terrorist’ filminde canlandırdığı kaçak rolü ve ‘Morgan Ahmed Morgan’ filminde muhafazakar bir Müslüman’a yapılan alaylar ise suçlamaların gerekçeleri olarak gösteriliyor.

Bu karar ise Adel İmam’ı Mısır’ın Al Pachino’su olarak gören halkı ve film endüstrisini çok kızdırdı ve kararın geri alınmasını istediler.Eğer geri alım gerçekleşmezse de greve gideceklerini söylediler.Aynı zamanda Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi olan Adel İmam,1998’deki televizyon şovu ‘Star on a hot tin roof’ ile Müslüman Kardeşlerden 3 İslamcı ile karşı karşıya gelmişti.

KAYNAKLAR:




MISIR GÜNDEMİ
A.Kadir BÜYÜKBAYRAM
30.04.2012

Mısır Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

Müslüman Kardeşlerden Yeni Aday

Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’nden siyasi haklarını hukuki olarak onaylamasını ve devlet başkanı olmaya çalışan Mısır eski rejim yetkililerinin engellenmesi için hukuki reformun yapılarak meclis değişikliğinin onaylanması ve yeni yasama vizyonunun hayata geçirilmesini bekleyen Hayrat El Şatır endişe ve şüphelerin giderilmesi için özgür ve adil seçimlerin yapılması gerektiği aksi taktirde Mısır halk devriminin kaldığı yerden devam edeceğini vurguladı.
Abbasi Meydanında Menoufia valilik binası içinde 15 Nisan Pazar günü halka açık bir konferans veren El Şatır, konuşmasında Rönesans projesi ve devrime bağlılıkta Müslüman Kardeşler ılımlı İslami yaklaşımıyla Mısır halkını karşı şüpheli girişimleri ortadan kaldıracak, acıları, özlemleri paylaşacak; despotizmi, yoksulluğu başarısızlığa uğratarak kesinlikle eski İslami ve ulusal adaylar arasında başkanlık yarışında saygı, islami ahlak ve ilkelerini göz önünde bulunduracaklarını yineledi.
Müslüman Kardeşler Rehberlik Bürosu Hayrat El Şatır’ı adaylıktan resmen geri çekti. Şatır, Cumhurbaşkanlığı Yüksek Seçim Komisyonuna istifasını sunup tekrar Özgürlük ve Adalet Partisi başkan yardımcılığına döndü. Dr.Muhammed Mursi Müslüman Kardeşler ve ÖAP (FJP) kurumları tarafından seçilen cumhurbaşkanı adayı ülkenin en iyi işi Rönesans Projesini El Şatır’ın tam desteğiyle gerçekleştirme kampanyası başlattı ve Mısır halkından bu yönde bir işbirliği yapmasını istedi. Mısır’ın yeni cumhurbaşkanı adayı Dr. Mursi ülkenin pek çok krizi hakkında konuşuyor.
Hayrat El Şatır Mübarek’in başkan yardımcısı Ömer Süleyman’dan cumhurbaşkanlığı yarışından çekilmesi çağrısında bulundu. Böylece Mısır halkı Mübarek rejiminden, baskı ve zulümünden kurtarılacaktır. Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’nin siyasi krizlere müdahalesi olmamalı. Mısır ordusu herkes tarafından saygı gösterilen ulusal bir kurumdur.
18 Nisan 2012 basın toplantısında Şatır, Müslüman Kardeşler ve ÖAP si Dr. Muhammed Mursi’nin adaylığına tam destek olacaklarını söyledi. Müslüman Kardeşlerin ilk ve temel amacı, ülkeye hizmet etmek ve adalete dayalı bir siyasi sistemi olusturarak Mısır’ın Rönesans projesine ilerlemesini sağlamaktır.            El Şatır, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ertelenmemesi, Geçiş Dönemi Konseyi Yönetiminin son bularak halk iradesi ve İslami görüşe dayalı bölgede istikrarı sağlayan demokratik bir Mısır Meclis yönetiminin olmasını arzuladığını yineledi.  
KAYNAKÇA:  FJP News , EGYPT  IkhwanWeb


MISIR GÜNDEMİ
Saadet DURSUN
30.04.2012



Mısır'dan İsrail'e doğalgaz darbesi


Mısır'ın açıklaması, doğalgaz boru hattının ardarda sabotajlara hedef olması nedeniyle sevkiyatın darbe almasını izliyor.İsrail Maliye Bakanı Yuval Steinitz, Kahire'nin adımının 'büyük bir kaygı' yarattığını ve iki ülke arasındaki barış anlaşmasını gölgelediğini söyledi.Mısır, 1979'da İsrail'le barış anlaşması imzalayan ilk Orta Doğu ülkesi. Doğalgaz sevkiyatı da iki ülke arasındaki anlaşmanın kilit unsurlarından biri.

BBC'nin Kahire'deki muhabiri Jon Leyne, doğalgaz anlaşmasının ülkede ciddi tepki gördüğünü, eski Devlet Başkanı Mübarek'in de doğalgazı çok ucuza satmakla suçlandığını aktarıyor. İsrail ise doğalgaz için ödediği fiyatın uygun olduğunu savunuyor. Mısır Doğal Gaz Şirketi yaptığı açıklamada sözleşmeye aykırı davranıldığı gerekçesiyle sevkiyatın sona erdiğini duyurdu.

Doğalgazın alıcısı olan İsrail şirketi ise, Mısır'ın anlaşmayı sona erdirme girişiminin yasadışı ve kötü niyetli olduğunu savunarak Kahire'ye bu girişimi geri alması çağrısında bulundu. Şirket, boru hattının Sana Çölü'nden geçen bölümünde düzenlenen saldırılar nedeniyle sevkiyatta yaşanan kesintiden uğradığı zararın tazmini için Uluslararası Tahkim'e başvurmuştu. Son bir yılda boru hattını hedef alan saldırıların sayısının 14 olduğu bildirildi.

 KAYNAKLAR
http://articles.latimes.com/2012/apr/23/world/la-fg-egypt-israel-oil-20120424






MISIR GÜNDEMİ
A.Kadir BÜYÜKBAYRAM
23.04.2012

Mısır’da Seçim Rekabeti Yerini Aday Veto Krizine Bıraktı

Mısır’ı 30 yıl yöneten Hüsnü Mübarek’in devrilmesinden sonra ülkede 23-24 Mayıs’ta cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Cumhurbaşkanlığı Yüksek Seçim Komisyonu (SPEC) 10 adaya cumhurbaşkanlığı yolunu kapattı. Bunlar:

1. Müslüman Kardeşlerin eski başkan vekili, Hayrat El Şatır

2. Mübarek rejiminin eski istihbarat başkanı, Ömer Süleyman

3.Selefi kesimi temsil eden, Hazem Salah Ebu İsmail

4.Ghadd Althawra Parti yönetim kurulu başkanı, Dr. Ayman Nour

5. Avukat, Murtaza Mansur

6. Eski istihbarat yetkilisi, Memduh Kutub

7. İbrahim Ahmed Al-Garib 8. Ahmed Mohamed Awad

9. Hassam Khairat

10. Esref Baroman

Cumhurbaşkanlığı Yüksek Seçim Komisyonu Adalet Genel Sekreteri Hatem Begato:

Listede adı bulunan 10 adayın cumhurbaşkanlığı seçimleri için gerekli yasal koşullara tam olarak sahip olmadığını, adayların farklı hukuksal durumda olduklarından dolayı başvuruları iptal edilmiştir. Bu nedenle karara itiraz etmek isteyen adayların belirtilen son tarihten önce başvurularını yapması gerektiğini söyledi.

Özgürlük ve Adalet Partisi Hukuk Komitesi Bakanı Muhtar Ashri:

Yüksek Seçim Komisyonu kararına karşı 48 saat içinde resmi bir şikayet sunacaklarını söyledi. Çünkü Mısır askeri yönetimi tarafından seçimleri denetlemekle görevlendirilen Yüksek Seçim Komisyonu Mübarek rejimi kalıntılarını taşımaktadır.

Mısır Seçim Konseyi’nin Hayrat El Şatır’ı cumhurbaşkanlığı yarışından düşürdüğünü bildirmesini takiben Hayrat El Şatır:

Gerçekten de önemli olan özgürlükleri ve devrimi korumaktır. Mesele yarış değil, mesele özgürlükleri korumak ve devrimin devam etmesidir. Biz özgürlükten vazgeçmeyeceğiz dedi. Müslüman Kardeşler avukatı Abdel-Maksoud: İlgili prosedürlere göre bir şikayet sunacaklarını söyledi. Şikayeti (itirazı) 48 saat içinde sunup bu itiraz daha sonra 24 saat içinde çözülmelidir. Cumhurbaşkanlığı Yüksek Seçim

Komisyonun cumhurbaşkanlığı için aday mektubu ne yürürlükteki yasalara ne de komisyon tarafından belirlenen kurallara uygun değil. Ayrıca besbelli baskı altında çalışmamış Cumhurbaşkanlığı Yüksek Seçim Komisyonun (SPEC) kıdemli 5 hakimi sorunla ilgili endişe verici olduğuna dikkat çekti. SPEC ne kanun yapıyor ne kendisi tarafından belirlenen kural ve düzenlemelere gerçek ruhuna, niyet mektubuna uygun davranmıyor. Abdel-Maksoud (SPEC) in istisnasız bütün başkan adaylarıyla ilgili yasaları uygulaması gerektiğini de vurguladı. Komisyonun aldığı kararın, Arap dünyasının en kalabalık ülkesi Mısır’da yeni bir siyasi krize yol açmasından endişe ediliyor.
KAYNAKÇA: FJP News , EGYPT IkhwanWeb


MISIR GÜNDEMİ
Selin YAZICI
23.04.2012



Bir ay sonra yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylardan hangisinin halkın desteğini daha fazla alacağı bir muamma.10 Nisan’da yapılan kamuoyu yoklamasında halkın büyük bir kısmının hala kararsız olduğu anlaşıldı.Yoklamadan çıkan bir diğer sonuca göre hatırı sayılır bir kesimin de eski istihbarat şefi Ömer Süleyman’a destek verdiği anlaşıldı.Ömer Süleyman’ı izleyen isimler arasında Müslüman Kardeşlerin adayı Ebul Futuh ve Selefilerin adayı Ebul İsmail yer almaktadır.2000 kişinin üzerinde katılım sağlanan kamuoyu yoklamasına göre Müslüman Kardeşlerin resmi adayı Hayrat El Şatır ise sınıfta kaldı.

Geçen hafta Yüksek Seçim Kurumu tarafından gerçekleştirilen ve seçimlerin güçlü isimlerini etkileyen adaylıktan men kararına adaylar itirazda bulundu.Fakat itiraz başvurusundan henüz bir sonuç alınamadı.Seçim Komisyonunun verdiği karar ile seçim dışı kalan adaylar arasında Müslüman Kardeşlerin adayı Hayrat El Şatır ve eski istihbarat şefi Ömer Süleyman da yer alıyordu.Selefilerin adayı Hazım Salah Ebu İsmail de ailesinde yabancı uyruklu bir üyenin olması nedeni ile seçim dışı bırakıldı.Bu karar üzerine Ebu İsmail’in yandaşları protestolar düzenlemeye başladılar.Olaylar üzerine açıklama yapan Ebu İsmail ise bunun bir komplo olduğunu ve Selefileri bölmeye yönelik kötü niyetli bir eylem olduğunu söyleyerek dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.Yüksek seçim komisyonunun yapmış olduğu bu son değişiklikler ile şekillenmeye başlayan kesin adaylık listesi 26 Nisan’da açıklanacak.


KAYNAKLAR:



MISIR GÜNDEMİ
Serkan SEMİZOĞLU
23.04.2012

Mısır'da Yüksek Seçim Kurulu, geçen yıl Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra yapılacak ilk cumhurbaşkanlığı seçimine katılacak adayların nihai listesini yayımladı.

  Listede 13 adayın ismi yer alıyor. Seçimler için 23 siyasetçi başvuruda bulunmuş ancak 10'u veto edilmişti. Yüksek Seçim Kurulu'nun listesinde eski Başbakan Ahmet Şefik de yer alıyor. Salı günü Şefik'in adaylığı reddedilmişti. Seçimlerin ilk ture 23-24 Mayıs'ta yapılacak. Listede Müslüman Kardeşler adayı Muhammed Mursi, Eski Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Müslüman Kardeşler'den ayrılan İslamcı aday Abdül Muneym Ebul Fotu da bulunuyor. Yüksek seçim Kurulu Başkanı Faruk Sultan, listeyi açıklarken Ahmet Şefik'in itirazını yerinde bulduklarını söyledi. Şefik'in adaylığı Müslüman Kardeşler'in hakimiyetindeki yeni parlamentonun geçirdiği seçim yasasına aykırı olduğu savunularak iptal edilmişti. Söz konusu yasa Mübarek dönemi yetkililerinin aday olmasını yasaklıyor. Şefik, bu yasanın anayasaya aykırı olduğunu savunuyordu. Ahmet Şefik geçen yıl, Hüsnü Mübarek'i deviren ayaklanma sırasında kısa bir süre başbakanlık yapmıştı. Yüksek Seçim Kurulu'nun adaylıklarını reddettiği siyasetçiler arasında Hüsnü Mübarek döneminde 17 yıl süreyle istihbarat servisi başkanlığı yapan Ömer Süleyman, Müslüman Kardeşler'in ilk adayı Hayrat el Şatır ve Selefi aday Hazım Ebu İsmail de bulunuyor.

Mısır'da Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden bu yana yapılacak ilk cumhurbaşkanlığı seçimi için aday kayıt süresi doldu.



Mayıs ayında yapılacak seçimin, bu yılın başındaki genel seçimi kazanan İslamcı grupların adayları ile Mübarek döneminin bazı önde gelen yetkilileri arasinda geçmesi bekleniyor. Adaylığını açıklayanlar arasında Mısır'ın eski istihbarat teşkilatı başkanı Ömer Süleyman da var. Filistin-İsrail görüşmelerinde yıllardır kilit bir arabulucu olan ve Mübarek aleyhindeki eylemler sırasında cumhurbaşkanı yardımcılığına getirilen Süleyman'ın adaylığı, başvuru yaptığı bina önünde toplanan bir grubun tezahüratı ile karşılandı. Süleyman'ın halen ülkeyi yöneten askeri konseyin desteğini de arkasına alabileceği konuşuluyor. Müslüman Kardeşler'in sürenin dolmasından kısa süre önce aday gösterdiği Hayrat el Şater ise Süleyman'ın adaylığını 'Mısır halkına hakaret' olarak niteledi.
Mübarek döneminde 12 yıl hapis yatan Şater, rakibinin ancak hile ile seçim kazanabileceğini, bu olursa da Mısır devriminin yeniden başlayacağını öne sürdü. Mısır'da ilk turu 23 ve 24 Mayıs'ta yapılacak seçim için adaylık başvurusu 10 Mart'ta başlamıştı. İlk turda hiç bir aday yeterli çoğunluğa ulaşamazsa, Haziran'da ikinci tura gidilecek. Adaylar arasında Arap Birliği'nin eski genel sekreteri Amr Musa, Müslüman Kardeşler'den Abdülmuneym Ebul Futuh, Mübarek'in son başbakanı Ahmed Şefik ve eski muhalif eylemcilerden Eymen Nur da bulunuyor. Aday adayları arasındaki tek kadın olan Buteyna Kamil ise gerekli sayıda destek imzası toplayamadığı için aday olamadı.

Mısır'da Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden bu yana yapılacak ilk cumhurbaşkanlığı seçimi için aday kayıt süresinin dolması ardından gerilim tırmanıyor.

Mısır'ın eski istihbarat teşkilatı başkanı Ömer Süleyman'in adaylığını açıklayanlar arasında olması Müslüman Kardeşler'in tepkisini çekti. Müslüman Kardeşler Süleyman'ın seçimi kazanması halinde ülkenin yeniden kargaşaya sürükleneceği tehdidinde bulundu. Müslüman Kardeşler'in sürenin dolmasından kısa süre önce aday gösterdiği Hayrat el Şater ise Süleyman'ın adaylığını 'Mısır halkına hakaret' olarak niteledi. Mübarek döneminde 12 yıl hapis yatan Şater, rakibinin ancak hile ile seçim kazanabileceğini, bu olursa da Mısır devriminin yeniden başlayacağını öne sürdü. Adaylar arasında Arap Birliği'nin eski genel sekreteri Amr Musa, Müslüman Kardeşler'den Abdülmuneym Ebul Futuh, Mübarek'in son başbakanı Ahmed Şefik ve eski muhalif eylemcilerden Eymen Nur da bulunuyor. Aday adayları arasındaki tek kadın olan Buteyna Kamil ise gerekli sayıda destek imzası toplayamadığı için aday olamadı.


Mısır'da binlerce kişi, gelecek ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmasının engelleneceği söylenen Selefi aday lehine gösteri yaptı.

Selefi el Nur partisi adayı Hazım Ebu İsmail'in, annesinin Amerikan vatandaşı olduğu gerekçesiyle diskalifiye edilmesi sözkonusu. Tahrir Meydanı'nda toplanan taraftarları, askeri liderlerin onu yarıştan uzaklaştırmak için bahane aradığı görüşünde. Ebu İsmail ve partisi Suudi Arabistan'dakine benzer, katı bir İslam anlayışını benimsiyor. Eğer Ebu İsmail yarışa katılamazsa, İslamcı ve muhafazakar kesimin oylarının çoğu Müslüman Kardeşler adayı Hayrat el Şater'e gidecek. Müslüman Kardeşler önceleri cumhurbaşkanlığına aday göstermeyeceğini açıklamıştı. Ancak dün resmen Hayrat el Şater'i adayı olarak kaydettirdi. Ayrıca Mısır Seçim Komisyonu, Ebu İsmail'in annesinin Amerikan pasaportuna sahip olduğunu ve bunu ABD ve Almanya'ya seyahat ederken kullandığını açıklamıştı. Komisyon dosyayı 12-13 tarihlerinde inceleyeceğini ve diskalifiye olan adaylara temyiz için 48 saat süre tanıyacağını söylüyor. Mısır'da Şubat 2011'de Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden bu yana ilk kez cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenleniyor. Mübarek'in halk protestoları sonucu devrilmesinin ardından yönetimi devralan Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi, Haziran ayında iktidardan çekileceğini söylüyor.[1]



MISIR GÜNDEMİ
Selin YAZICI
16.04.2012

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine Mübarek döneminde istihbarat şefi olan  Ömer Süleyman’ın adaylığını koyması tartışmalara yol açtı.Ömer Süleyman,Mübarek döneminde Cumhurbaşkanı yardımcısı ve Filistin-İsrail arabuluculuğunda kilit noktası idi.Müslüman Kardeşler ise Ömer Süleyman’ın seçimi kazanması durumunda yeniden devrim olacağını söyledi.Müslüman Kardeşlerin adayı Hayrat Şatır ise bu adaylığın halka ve devrime olan bir hakaret niteliğinde olduğunu söyledi.Süleyman’ın seçimi sadece hile ile kazanabileceğini bunun ise devrimi tetikleyeceğini söyledi.Askeri yönetim ise Ömer Süleyman’a destek veriyor.10 Mart’ta başlayan adaylık başvuruları toplamda 200’ü geçerken bunlardan sadece 23’ü seçimlerde rol alacak.Seçimlerin aday adayı olan tek kadın Buteyna Kamil ise fazla destek toplayamadığı için adaylığı kazanamadı.23-24 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimde ilk turda yeterli çoğunluğa ulaşamayan aday olursa 2. tur Haziran’da yapılacak.Ömer Süleyman ise cumhurbaşkanı seçilirse istikrarı sağlayacağını ve yeni bir Mübarek rejimi kurmayacağını dile getirdi.

Mübarek sonrası anayasada yapılan değişiklik ile ailesinden herhangi biri yabancı pasaport taşıyan kişi Cumhurbaşkanı olamıyor.Bu durum Selefilerin adayı Hazım Ebu Salah İsmail2i etkiliyor çünkü adayın annesi ve kız kardeşi ABD pasaportuna sahiptir.Ayrıca Selim El Avva’nın da ailesi Suriye pasaportuna sahip olduğu için aynı tehlike ile karşı karşıyadır.Müslüman Kardeşler ise kendi adaylıklarını güvenceye almak için ikinci bir adayın ismini daha açıkladı.Muhammed Mursi,Hayret Şatır’ın adaylığı tehlikeye düşerse adaylığa devam edecek.

Sonuç olarak seçimlerde 3 grup yarışacaktır:Ordu,Müslüman Kardeşler ve Tarafsızlar.Ordu Ömer Süleyman ile Amr Musa arasında seçim yapmakta zorlanırken Müslüman Kardeşler açısından ise Selefilerin adayının seçim dışı kalması bir avantaj olacaktır ve Selefi oyları da Müslüman Kardeşlere gidecektir.en önemli adaylardan Abdul Munim Ebul Futuh,Müslüman Kardeşlerin tabanından destek alırken aynı zamanda tarafsızların da desteğini alıyor.Selefilerin adayı Ebu İsmail ise ABD’nin desteklerini alacaklarını ve İsrail ile ilişkilerinin iyi olacağını söyledi.Ayrıca Cumhurbaşkanı olması durumunda Camp David antlaşmasına 4-5 yıl boyunca dokunmayacağını,antlaşmanın ortadan kalkması ve Mısır’ın güçlü olabilmesi için 20 yıla ihtiyacı olduğunu söyledi.İran ile olan ilişkisini de ABD ile olan ilişkisini güçlendirmek için kullanacağını,kültürel anlamda Sünni-Şii yakınlaşmasının söz konusu olmadığını belirtti.

Yeni anayasayı hazırlamak için oluşturulan kurucu meclis mahkeme kararı ile askıya alındı.Kahire idari mahkemesine açılan davaların gerekçesi komisyonun Mısır toplumunun tüm kesimlerini temsil etmediği yönünde idi.Bu durum gerilimlere neden olduMüslüman Kardeşler halkı meydanlara davet etti.

Mısır Meclisi,Mübarek döneminin üstü düzey yetkililerinin ve son 10 yılda başbakanlık yapanların adaylıklarını engelleyen bir karar almıştı.Yasanın askeri yönetim tarafından onaylanması durumunda Ömer Süleyman ile Ahmed Şefik’in adaylıkları yasak hale geliyor.Bu karar ile amaçlanan Mübarek döneminin önemli isimlerini sistem dışı bırakmak ve 10 yıl süre ile siyasi yasak getirmektir.Fakat kararın askeri yönetim tarafından onaylanması gerekiyor.Müslüman Kardeşler ve Selefiler ise eski rejime yakın isimlerin adaylığını protesto için 16 Nisan’da Tahrir Meydanı’nda toplanacak,hedef ise 1 milyon.Mahkeme ise bu arada Selefi aday Ebu İsmail’e onay verdi,mahkemeye göre annesi ve kız kardeşi ABD vatandaşı olmadığı için hukuki bir engel bulunmuyor.

Yüksek Askeri Konsey tarafından atanan seçim komisyonu ise farklı nedenlerden dolayı 10 adayı seçimlerden men etti.Bu isimlerden en önemlileri Müslüman Kardeşlerin adayı Hayrat Şatır,Mübarek iktidarı süresince 12 yıl hapis yattığı gerekçesi ile,eski istihbarat şefi Ömer Süleyman,adaylık için gerekli 30 bin imzayı toplarken hukuki şartları yerine getirmediği gerekçesi ile ve Selefilerin adayı Hazım Salah Ebu İsmail ise annesinin ABD vatandaşı olması gerekçesi ile seçimlerden men edildi.Müslüman Kardeşlerin ’Yedek adayı’ HAP başkanı Muhammed  Mursi ise seçim yarışına devam edecek.Ordu ise Ömer Süleyman’ın yokluğunda Arap Birliği eski genel sekreteri olan Amr Musa ya da eski başbakan Ahmed Şefik’e destek verecektir.Selefiler ise Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Mursi’yi ya da hareketten atılan Abdul Munim Ebul Futuh’u destekleyecektir.Toplamda 13 adaya düşen yarışta adaylardan hiçbiri %50 barajını geçemezse en fazla oy alan iki kişi arasında Haziran’da tekrar seçime gidilecektir.

15 Nisan’da ise Sina yarımadasında gerçekleşen olaylar dikkat çekti.Bedevi gruplar ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 2 güvenlik görevlisi öldü.Bu çatışmalara Selefilerin etkisi altında olan Bedevilerin Selefi cumhurbaşkanı adayının seçim dışı kalmasına gösterdikleri tepkilerin neden olabileceği düşünülüyor.

MISIR GÜNDEMİ
KÜRŞAT DAĞCI
16.04.2012


MISIR’DA SEÇİMLER

Mısır’daki Başkanlık seçim savaşı iki büyük aday olan Müslüman Kardeşlerden Khairat Al-Shater ve eski istihbarat şefi Ömer Süleyman arasında şekillenmiştir.Birçok aday ve laik parti ise devrilen lider mübarek’in sırdaşı olan Süleyman’ın adaylığı konusunda öfkeli.Süleyman 1993’te istihbarat müdür 2011’de devrimin başlangıcına kadar ise kısa süreli bir başkan yardımcısı olmuştu.Bununla beraber onun aynı zamanda hatırı sayılır bir askeri desteğe sahip olduğuna inanılmaktadır.Dış basındada Süleymanı eleştiren yazılar yayınlanmıştı.Aynı zamanda birçok eleştirmen onu geçmişinden dolayı eleştirmektedir.Bu Çarşamba Mısır meclisinde askeri konseyin onayladığı yasa geçti ve Müslüman kardeşler bu yasanın geçmesiyle zafer kazandılar.Bu yasaya göre son 10 yılda mübarek rejiminde herhangi bir şekilde görev almış yöneticilerin adaylıklarını engelleyen hükümler içeriyordu.Bu özellikle güçlü aday Süleymanı zor durumda bırakabilir.Cuma günü ‘devrimi korumak’ sloganı altında Müslüman kardeşlerin öncülüğünde ve diğer 40’ın üzerinde devrimci hareketin desteğiyle tahrirde bir gösteri düzenlenecek.Bu gösteriyle eski rejim taraftarlarına bir gözdağı niteliği taşıyor.                                                         
Mübarek sonrası yapılan anayasa değişikliğiyle ailesinden herhangi biri yabancı pasaport taşıyan biri cumhurbaşkanlığına adaylığını koyamayacaktır.bu durum iki güçlü adayı etkileyecektir.Hazım ebu salahı etkilemektedir çünkü annesi ve kızkardeşi ABD pasaportu taşımaktadır.Ve selim El Avva’da aynı nedenden seçimlere giremeyecektir çünkü aile üyeleri Suriye pasaportuna sahiptir.Adaylar konusunda Müslüman kardeşler ikinci bir aday daha belirlemişlerdir.eğer Al_Shater’ın adaylığı tehlikeye düşerse Muhammed mursi desteklenecektir.                                                                 
Mısır’da cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu(PEC) , adaylıkları çeşitli nedenlerde dolayı iptal edilen 10 adayın temyiz başvurusunu reddettiğini açıkladı.Bundan dolayı 23 24 mayısta yapılacak turda 13 aday kaldı.Ancak 5 üst düzey yargıçtan oluşan bu kurulun aldığı kararların uluslar arası hukuk normlarına uyup uymadığı soru işaretleri getirmektedir.Peki neden seçim kurulu(PEC) böyle bir karar almış olabilir.Bazı analistlere göre bu askeri konseyin(SCAF) seçimleri manipüle etmek isteme planının bir parçası olabilir.Bu kararların içine dahil edilen Al_shatır Müslüman kardeşlerin desteklediği bir adaydı.Ömer Süleyman ise 30 bini toplarken gerekli şartları yerine getirmediği gerekçesiyle bu kararla diskalifiye edildi.                                                                                                                       Müslüman kardeşler örgütü ve onun partisi olan Adelet  partisi kendilerine karşı vahşi bir savaş yürütüldüğünü basın açıklamasıyla iddaa etti.Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve anayasa hazırlama süreçlerinde kendilerinin devre dışı bırakılmak için bu savaşın yürütüldüğünü iddaa etmektedir.Ayrıca kendilerine karşı iftira ve dürüst olmayan yollardan medyanın desteklediği bir kampanya bunu desteklemektedir.Ayrıca bu açıklamanın devamında 30 haziran seçimlerinin barışcıl demokratik ve huzurlu bir ortamda geçirilmesinin önemli olduğu ve askeri konseyden seçimle gelmiş bir hükümetin bunu devralmasının öneminden bahsedilmektedir.Al_Shatırın ise durumu yasal olmasına rağmen seçim kurulu tarafından devre dışı bırakılmasının haksız bir karar olduğu bu açıklamada ayrıca eleştirildi.                                                                                                                                                                            Al_Shatır yaptığı basın açıklamasında askeri konsey’in(SCAF) gücü devretmek niyetinde olmadığını ve hala mübarek rejiminin perde arkasında devam ettiğini söyledi.Açıklamasında işlediği suçun mübarek yönetimini devirmek için haklı bir nedenden dolayı alındığını belirterek bunun haksız bir karar olduğunu söyledi.SCAF’ın kendi istediği bir cumhurbaşkanının seçilmesini istediğini belirterek seçim sürecinin tehlikede olduğunu ima etmiş oldu.Gerçekten bir değişim içinde değiliz dedi.Kendisinin yaşadığı bu tehlikelerden sonra partisinin yedek adayı olarak Muhammed morsy’e destek verileceğini açıkladı.Morsy siyasi grubun lideri olarak görünsede Al_Shatır kadar güçlü bir lider olarak görünmemektedir Mısır’da.                                                                                                      KAYNAKLAR                                                                                                 
1) http://www.thedailynewsegypt.com/egypt/scaf-wont-cede-power-mubaraks-regime-still-in-place-says-al-shater.html
2) http://news.egypt.com/english/permalink/105168.html
3) http://www.egyptdailynews.com/
4) http://english.alarabiya.net/


MISIR GÜNDEMİ
A.Kadir BÜYÜKBAYRAM
16.04.2012

                 Mısır’da Devrim  Kahire’de Demokrasi Gösterileri Ve Seçimler  

          Mısır’da Müslüman Kardeşler daha önceki kararını bozdu ve cumhurbaşkanlığı  adayı için, Al-Shater’ı çıkarmaya karar verdi. Bu Mübarek’in devrilmesinden geçen yıldan bu yana Mısır Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi yönetimine açık bir çatışmacı mesaj oldu. Mısır’ın giderek çalkantılı hale gelen siyasi ortamında Müslüman Kardeşler ve onun siyasi kanadı ÖAP (Özgürlük ve Adalet Partisi FJP) demokratik sürecin tamamlanması, devrimin korunması için Mısır Halkı ile işbirliği içinde olduklarını ayrıca önlem olarak Dr. Mohamed Morsi’İ, FJP başkanı, Cumhurbaşkanlığı için ikinci bir aday gösterdiklerini bildirdiler.
          Al-Shater, Mısır Yargısının Anayasa’ya dayanarak Kurucu Meclisin çalışmalarını durdurmasını saygıyla karşıladığını fakat Mısır’ın yeni bir Anayasaya ihtiyacı olduğu bunun için ulusal güç ve siyasi aktörlerle birlikte oturup modern bir demokrasiyle tüm kesimlerin ihtiyacını karşılayacak yeni bir Anayasa yapılması çağrısında bulundu.
          13 Nisan 2012 tarihinde, Müslüman Kardeşler 17 Nisan Cuma günü Tahrir Meydanı’nda toplanacak Halk Gösterilerine devrimi korumak için tüm siyasi parti ve koalisyonlarla katılacağını açıkladı. Bu açıkça eski rejimi amaçlayan sinsi girişimlere bir yanıt olarak geliyor.
 Dr. Morsi ( FJP başkanı ): Eski rejim yetkilileri yasaklı olana kadar Mısır Devrimi devam edecek dedi.
Dr. Muhammed Cemal Heshmat ( Dış İlişkiler Halk Meclisi Komitesi Başkan Yardımcısı ): Mısırlı siyasetçi ve devrimciler cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bir Mübarek rejimi kalıntılarına karşı kendi devrimini koruyacak Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi bunu engelleyemeyeceğini söyledi.
 Dr. Mahmud Ghozlan ( Müslüman Kardeşler Rehberlik Bürosu Resmi Üyesi ): Mısır Halkı ne pahasına olursa olsun kendi uygar ve devrimci devrimini savunmaya hazır olduğunu söyledi. Ülkenin Cumhurbaşkanlık yarışı katılımlarını engellemek için Mübarek dönemi yetkilerinin yasakladığı poster ve işaretlerle yüzbinlerce Mısırlı Kahire genelinde yürüyüşe geçerek bunun bir Devrim olduğunu ilan etti.
          Mısır’da 1952 darbesinden beri görevdeki tüm devlet başkanları ya subaydı ya da askeri bir geçmişi vardı. Ayrıca, Mısır’da ülkeyi 60 yıl otokratik rejimler yönetti. Önceden bütün seçimlerin sonuçları biliniyordu. İktidar partisinin ezici çoğunluğuna karşı ülkeyi idare ettiler.
          Khairat Al-Shater, Mısır’da yıllardır ayakta kalan askeri yönetimine karşı ana ve en örgütlü muhalefet grubunun ( Müslüman Kardeşler ) önemli bir üyesidir. Şimdi Mısır Cumhurbaşkanlığı için çabalıyor. Eğer kazanırsa o, Mısır’ın bütün tarihi boyunca özgür seçimler yoluyla seçilecek ilk sivil devlet başkanı olacak.
 KAYNAKÇA:  FJP News , EGYPT  IkhwanWeb


MISIR GÜNDEMİ
Saadet DURSUN
16.04.2012



Mısır'da cumhurbaşkanlığı adayları karşı karşıya


  Mısır’da Cumhurbaşkanı adayları ilk defa canlı yayında bir tartışma programında karşı karşıya geldiler.
 Programa, bu ayın sonunda yapılacak seçimlerde önde gelen iki aday, Arap Birliği lideri Amr Musa ve ılımlı İslami kanattan Abdülmuneym Ebul Futuh katıldı.
 Çok izlenen iki ayrı televizyon kanalında yayınlanan uzun tartışma programını milyonlarca Mısırlı izledi.
 Seçimin ilk turu 23-24 Mayıs’ta yapılacak. Eğer ilk turda hiçbir aday mutlak çoğunluğa ulaşamazsa, Haziran ayında ikinci tur yapılacak. Bu seçimlerin Mısır’ın ilk bağımsız ve adil cumhurbaşkanlığı seçimleri olması umut ediliyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre Musa ve Ebul Futuh seçim yarışında önde gidiyor.İkili şimdiden kampanya süresince birbirlerini hedeflemeye başladılar.Tartışma programında, Amr Musa Müslüman Kardeşlerin önde gelen üyelerinden biri olan rakibinin geçmişini hedefledi. Ebul Futuh ise daha önce dışişleri bakanlığı yapmış rakibinin yıkılan rejimin bir kalıntısı olduğunu söyledi.

Emir Musa kendisine yöneltilen ilk soruya “Mısır’ın insanların kendilerini güvende hissettikleri bir yer olmasını istiyorum” diye cevap verdi.Musa, “Bölgede ve bütün dünyada saygı duyulan ve bölgesel ve uluslararası ilerlemeye katkısı olan bir devlet olmak istiyoruz” dedi. Ebul Futuh ise Mısır’ın Mısır halkının iradesi ve isteklerinin vücut bulduğu bir yer olmasını istediğini söyledi.

Futuh konuşmasında “Mısır’ı İslami değerlere bağlı demokratik bir devlet olarak hayal ediyorum. Gençlerin istihdama katıldığı, yaşam standartlarının iyi olduğu ve halkın Mısırlı olmaktan gurur duyduğu bir ülke hayal ediyorum" dedi. Ancak hala birçok seçmen kimi destekleyeceğine karar verememiş durumda. BBC’nin Kahire’deki muhabiri Yolande Knell, bu tartışmanın karar vermelerine yardım edeceğini düşünüyor.
Yakın Takip

Ancak tartışma programı aynı zamanda adaylar için yüksek risk taşıyor. Söyledikleri her kelime yakından takip edilecek.Tartışma programı hem ONTV hem de Dream kanallarında gösterildi ve oturum iki ünlü sunucu tarafından yönetildi. Adayların herbirine, her soruya karşılık iki dakika cevap süresi verildi ve rakibinin cevapları hakkında yorum yapmalarına izin verildi. Programın 3 Mayıs tarihinde yapılması planlanıyordu ancak Kahire’de Savunma Bakanlığı önünde yapılan ve en az 11 kişinin hayatını kaybettiği ve onlarca kişinin yaralandığı gösteriler nedeniyle ertelendi.







MISIR GÜNDEMİ
A.Kadir BÜYÜKBAYRAM
09.04.2012

Mısır'da Seçim Rekabeti

Mısır'da Hüsnü Mübarek sonrası ilk meclis seçiminden zaferle çıkan Müslüman Kardeşler, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday göstermeme kararından vazgeçti. Mecliste  Özgürlük ve Adalet Partisi ile varlığını gösteren Müslüman Kardeşler'in, 23 Mayıs'ta başlayacak cumhurbaşkanlığı seçimi için adayı Hayrat El Şatır. 
Müslüman Kardeşler'in Şura Konseyi'nde 108 oydan 56'sını alarak aday seçilen 62 yaşındaki Şatır, seçimlerde aday olabilmek için genel başkan yardımcılığı görevinden ayrıldı. 
Hareketin "beyni" olarak gösterilen ve Mübarek rejiminde bir dönem hapis yatan Şatır, Mısır'ın en zengin iş adamlarından biri olarak tanınıyor. Şatır, son olarak 2008 yılında askeri mahkeme tarafından 7 yıl hapis cezası aldı, ancak Mübarek'in devrilmesinden bir ay sonra Mart 2011'de tahliye olmuştu
Gençlik yıllarında Cemal Abdulnasır'ın Sosyalist Birlik hareketi içinde yer alan Şatır, 1980'li yıllardan itibaren Müslüman Kardeşler içinde aktif olarak görev almaya başladı. Mısır'da Halk ve Şura Meclisi seçimlerinden zaferle çıkan Müslüman Kardeşler ile iktidarda bulunan Yüksek Askeri Konsey arasında tansiyon yükselmişti. 
Başkanlık seçimleri için aday çıkartmayacağı söylenen İhvan'ın Hayrat Şatır'ı resmen aday göstermesi, başta Askeri Konsey olmak üzere seküler çevreleri çok kızdırdı. Halen Askeri Konsey'in elinde bulunan yetkilerin pek çoğu yeni seçilen cumhurbaşkanına geçecek. Buna yeni kabineyi oluşturma da dahil.
Bunlarla birlikte, Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimleri için sıkı bir rekabet yaşanıyor. Müslüman Kardeşler'in adayı Hayrat El Şatır, adaylık başvurusunu Kahire'de yaptı ve bu sırada yoğun bir ilgiyle karşılandı. Müslüman Kardeşler'in finansörü olduğu suçlamasıyla yıllarca hapis yatan 63 yaşındaki milyoner işadamının yanında yüzlerce destekçisi vardı.

El Şatır,aday olmadan önce anketlerde liberal aday,Arap Birliği’nin eski Genel Sekreteri Amr Musa yüzde 30 ile ilk sırada, Selefilerin adayı Ebu İsmail de onun peşindeydi. Ancak Ebu İsmail’in adaylığı düşebilir. Selefi adayın annesinin Amerikan vatandaşı olduğu idda ediliyor. Mısır kanunları çocukları veya anne babaları  çifte vatandaş olanların cumhurbaşkanı adayı olmasını engelliyor. Ebu İsmail’in annesinin Amerikan vatandaşı olduğunu öne sürenler,Kaliforniya’da bir yerel seçimdeki seçmen listesini gösteriyor. Selefi aday, kızkardeşinin Amerika’da yaşadığını, annasinin de onun yanında olmak için Amerika’da yeşil kart sahibi olarak oturma izni aldığını kabul etti ama vatandaşlık iddasını yalanladı. 
Mısır 23 Mayıs’taki seçime hazırlanırken bir Müslüman Kardeşler heyeti de Amerika’da temaslarda bulunuyor.
KAYNAKÇA:  FJP News , EGYPT  IkhwanWeb


MISIR GÜNDEMİ
Selin YAZICI
09.04.2012


Müslüman Kardeşler Cumhurbaşkanı adayını açıkladı.Adayın Hayrat Şatır olduğu Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii tarafından açıklandı.Hayrat Şatır aynı zamanda Muhammed Bedii’nin yardımcısı ve örgütün mali ve ekonomik işlerden sorumlu kişisidir.Şatır,Mübarek döneminde 12 yıl hapis yattığı için adaylığı tartışma konusu oldu.Bu durumda adaylığı önünde hukuki bir engel olduğu tartışılıyor.Müslüman Kardeşlerin ise şimdiye kadar ilk defa Cumhurbaşkanı adayı açıklamasının arkasında Yüksek Askeri Konsey ile yaşanan gerginlik olduğu biliniyor.diğer adaylar ise Müslüman Kardeşlerin eski yöneticilerinden Abdul Munim Ebul Futuh ve Selim El Avva’dır.Bu 3 aday da İslami kesimi temsil etmektedir.Selefilerin adayı ise Harun Ebu Sahah’tır.Diğer güçlü adaylar ise Arap Birliği’nin eski genel sekreteri Amr Musa ve Mübarek rejiminin son başbakanı Ahmed Şefik’tir.

Mısır’da Kıpti Kilisesinin temsilcileri yeni anayasa yapımındaki komisyondan çekildiklerini açıkladılar.Kilise,komisyonda yer almanın boşa bir çaba olduğunu söyledi.Toplamda 100 üyesi olan anayasa komisyonunun çoğunluğunu İslami kesim oluştururken Mısır nüfusunun %102unu temsil eden Hıristiyan kilisesinin ise sadece 2 adayı bulunmaktaydı.Böylelikle komisyondan çekilenlerin sayısı 25 i buldu.HAP’nin genel başkanı Vahid Abdel Meguid HAP ve sosyal demokratlar ile özgürlükçüler arasında anayasa yapımı ile ilgili orta yol bulmak için toplantı talep etmişti.Pazar günü yapılan toplantıda hiçbir sonuca varılamadı.Mayıs ayında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yaklaşık 200 kişi aday adaylığı için başvurdu.Fakat son günlerde adaylığını açıklayan bir isim çok konuşuldu.Mısır’ın ünlü şarkıcılarından Saad El Soyağar adaylığını seçim komitesine sundu.

MISIR GÜNDEMİ
A.Kadir BÜYÜKBAYRAM
02.04.2012

Mısır Özgürlük ve Adalet Partisi, Askeri Konsey'in meclisi feshetme tehdidine karşı 'Gerekirse yeniden devrim yaparız' açıklamasını yaptı 
Mısır Yüksek Askeri Konsey'in hükümet için gensoru önergesi vermeye hazırlanan Müslüman Kardeşler tarafından kurulan Özgürlük ve Adalet Partisi'ne "Genzuri hükümetini düşürürseniz biz de mevcut Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle meclisi fesh ederiz." diyerek tehdit ettiği bildirildi.
Özgürlük ve Adalet Partisi'nin ise bu tehdit üzerine bir açıklama yaparak "Gerekirse yeniden devrim yaparız." dedi.
Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın ülkenin geçiş sürecinde bugüne kadar hep itidalli davrandığı görüşüne yer verilen açıklamada Teşkilatın Askeri Konsey'in belirtilen süre içerisinde yetkileri devretmesi gerektiğine inandığı görüşüne yer verildi.
Ganzuri hükümetinin çok ciddi başarısızlıklar sergilediği belirtilen açıklamada mevcut hükümetin istifa etmesi için çok sayıda sebep olduğu, Port Said'deki stadyum saldırısında gösterilen zaafiyetin bile istifa için yeterli bir sebep olduğu görüşüne yer verildi. Hükümetin Mısır'ın kaynaklarını israf ettiği, devlet fonlarının kullanımının şeffaf olmadığı savunulan açıklamada Müslüman Kardeşler'in itidalli tavırlarının suistimal edildiğine dair bir inanç oluştuğu bildirildi.
Açıklamada son olarak "Birileri eski rejimin yeniden canlanması için uğraşıyor. Müslüman kardeşler ise yeni bir devrim yapmak için hazırdır. Allah Mısır'ı fitneden korusun ve halkı özgürlüğüne kavuştursun." denildi.

  Tansiyonun, Mısır 'ın geleceği açısından çok önemli iki olay olarak adlandırılan yeni anayasayı hazırlık süreci ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce yükselmesi dikkat çekiyor. Müslüman Kardeşler ve Selefilerin ağırlıkta olduğu meclis tarafından önceki gün oluşturulan 100 kişilik Anayasa Komisyonu görevine başlamadan liberal ve sol gruplara mensup 8 kişi, boykot amacıyla komisyondan ayrıldığını duyurdu.
Bu gruplar, komisyon üyelerinin çoğunluğunu İslamcıların oluşturduğunu öne sürüyor ve hazırlanacak anayasanın tüm kesimleri kapsamasının zor olduğunu iddia ediyor. Ancak parlamentonun neredeyse dörtte üçünü ellerinde bulunduran Müslüman Kardeşler ve Selefiler ise demokrasi sonucu oluşan tablonun tersine Komisyon üyelerinin neredeyse yarısını liberal, sol, milliyetçi gruplarla Hıristiyanlara tahsis ettiklerini belirterek, bazı grupları anayasa hazırlık sürecini baltalamakla suçluyor.
Anayasa çalışmaları sırasında dinin anayasa maddelerine nasıl yansıyacağı, ordunun imtiyazları ve cumhurbaşkanının yetkilerinin ne ölçüde kısıtlanacağı merak edilen konuların başında geliyor. 23-24 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde nasıl bir tutum sergileyeceğini henüz belirlememiş olan Müslüman Kardeşler'in, ordu ile yaşanan gerilimden dolayı kendi adayını gösterebileceği, bu ismin Hayrat Şatır olduğu ifade ediliyor. Hareket daha önce bir aday göstermeyeceğini belirtiyordu .Bu gelişmelere rağmen  Mısır'da Anayasa Tartışmaları Bitmiyor. Çünkü, Mısır'da siyasi partiler Askeri Konsey'e süreçle ilgili sıkıntılarını iletirken Vefd Partisi komisyondan çekildi. Ve Mısır Silahlı Kuvvetleri Yüksek Konseyi Başkanı Hüseyin Tantavi, yeni anayasa çalışmalarının, yol haritasındaki en önemli aşama olduğunu kaydederek, " Anayasa, Mısırın iç ve dış politikasını belirleyecektir. Bu yüzden toplumun her kesiminden temsilcinin anayasa çalışmalarına katılması gerekir" dedi.                                                                                   
Hüseyin Tantavi, parti yetkilileri, siyasi güçler ve halk meclisi üyeleriyle yaptığı toplantıda, bir sonraki aşamada geçmiş aşamalardan daha çok zorluklarla karşılaşacaklarını vurgulayarak, esas hedeften uzaklaştıracak hiçbir akımın peşine sürüklenmeden Mısır'ın güvenliğini sağlamaya çalışacaklarını ifade etti. Parti yetkilileri ayrıca, Genelkurmay Başkan Yardımcısı Sami Annan ile görüşüp, Mısır'ın yaşadığı bu zorlukları çözmek için gereken konuları ve geleceğe dair düşüncelerini ifade ettiler. Yetkililer bu çerçevede, gelecekteki esas hedeflerinin sivil bir anayasa çerçevesinde bir Mısır inşa etmek olduğuna işaret ettiler.  Bu arada, anayasa hazırlıkları için kurucu meclisin oluşturulmasıyla ilgili tepkiler de gündemdeydi. İdari yargı mahkemesi, gelecek nisan ayında oluşumunu zorlayacak davalara yönelik kesin bir karar alınması için bir oturum tarihi belirledi. Dün ise meclis önünde siyasilerden ve parti yetkililerinden oluşan bir grup yeni anayasa komisyonunu protesto etiler.

Öte yandan, kurucu meclis en yaşlı üyenin başkanlığında yaptığı ilk toplantısında yeni başkan ve iki yardımcısıyla beraber, anayasa hazırlık komisyonu üyelerini belirledi ve bir eylem planı hazırladı. İçerde bu çalışmalar yapılırken parlamento içinde ve dışında siyasiler ve sivil yetkililer kurucu meclisin oluşturulmasıyla ilgili tepkilerini sürdürmeye devam etti.

Diğer taraftan, Vefd Partisi üst organlarının parlamenterlerle dün akşam yaptığı ortak toplantıdan sonra yeni anayasa hazırlığı için kurulan komisyondan çekildiğini bildirirken,    Müslüman Kardeşler tarafından Mukattam bölgesinde yer alan karargahta yapılan basın toplantısında konuşan Müslüman Kardeşler Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, Hayrat el Şatır'ın başkan adayları olduğunu duyurdu. Bedii, el Şatır'ın Müslüman Kardeşler Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcılığı görevinden istifa ettiğini söyledi.
Mısır'ın en önemli konusunun başkanlık seçimi olduğunu dile getiren Muhammed Bedii, Müslüman Kardeşler'in Hürriyet ve Adalet Partisini Mısır'a hizmet için kurduğunu ifade etti. Bedii, Mısır halkının kendilerine destek verdiğini ve kendilerinden daha fazla hizmet etmelerini istediğini belirtti.
25 Ocak Devrimi'nin tehdit altında olduğunu savunan Muhammed Bedii, ilk kez demokratik seçimlerle işbaşına gelmiş olan milletvekillerinden oluşan parlamentonun feshedilmekle tehdit edildiğini, parlamentoda çoğunluğu elde etmiş olmalarına rağmen, kendilerine hükümet kurma görevi verilmediğinden dolayı başkanlık seçimlerinde aday göstermeyi kararlaştırıldığı kaydedildi. 
KAYNAK                                   

www.tımeturk.com   

Cairo Press Review, Government Service   



MISIR GÜNDEMİ
Selin YAZICI
02.04.2012

Mısır’ın büyük futbol kulüplerinden olan El Masri takımının en büyük rakibi olan Kahire takımı El Ehli ile 1 Şubat’ta yaptığı karşılaşma sonucu El Masri taraftarları sahaya inmiş ve El Ehli taraftar ve oyuncularına saldırmıştı.Yaklaşık 80 kişinin hayatını kaybettiği bu olaydan sonra El Marsı takımı 2013’ün sonuna kadar ligden men edilmişti.bu kararın ardından El Marsı taraftarları 25 Mart’ta Port Said’de sokaklara döküldü.Askerlerin müdahalesi sonucu açılan ateşte 13 yaşındaki bir çocuk hayatını kaybetti.Polisin ise taraftarların bıçak ve kesici aletler ile stada girmelerine göz yumduğu söyleniyor.

Müslüman Kardeşlerin siyasi kolu olan Hürriyet ve Adalet Partisi(HAP)’nin Yüksek Askeri Konsey tarafından atanan Kemal Genzuri hükümetinin istifa etmesini istemesi gerginliklerin ortaya çıkmasına neden oldu.Müslüman Kardeşlerin yaptığı açıklamada Kemal Genzuri hükümetinin gensoru ile düşürülmesi durumunda Genzuri’nin halk meclisini feshedeceği tehdidinde bulunduğunu açıkladı.Yüksek Askeri Konsey’in belirtilen süre zarfında yetkilerini sivil iradeye devretmesi gerektiğini söyleyen Müslüman Kardeşler gerekli olduğu taktirde yeniden devrim yapabileceklerini belirttiler.Devrimi boşa çıkarma ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini yönlendirme çabası olduğunu da eklediler.Yüksek Askeri Konsey’in başında bulunan Mareşal Hüseyin Tantavi ise ilk defa Müslüman Kardeşleri hedef alan bir konuşma yaptı ve yapılan tahriklere gelmemek için dikkatli davrandıklarını fakat son olayların bardağı taşırdığını,Yüksek Askeri Konsey hakkında söylenenlerin ise bir iftiradan ibaret olduğunu açıkladı.

Yeni anayasa yapımı için oluşturulan 100 kişilik Anayasa Komisyonunun çoğunluğunu Müslüman Kardeşlerin ve Selefilerin oluşturduğunu öne süren liberal ve sol kesimden 8 kişi boykot amacı ile komisyondan ayrıldı. Ayrılan kesimler hazırlanacak olan anayasanın tüm kesimleri kapsayamayacağını,belli bir grubu yansıttığını söylediler.Mısır’daki Sünni İslamın en önemli ismi El Ezher Müslüman Kardeşlerin tekelinde olan anayasa platformundan çekildiğini 27 Mart’ta açıkladı.Liberallere örnek olacak yeni bir platform düzenleyeceğini söyledi.Komisyonda sadece birkaç temsilcisi olan Hıristiyan Kıpti Kilisesi de temsilcilerini geri çekmeyi düşünüyor.Yeni Anayasa komisyonunun başına İslamcı üyelerden Saad El Katatnı’nın HAP tarafından Çarşamba günü göreve getirilmesi ile seküler kesim ile olan ayrışma daha da belirgin hale geldi.

23-24 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine Müslüman Kardeşlerin de aday gösterebileceği düşünülüyor.Yüksek Askeri Konsey ile yaşanan gerginlikten dolayı Müslüman Kardeşlerin böyle bir adım atabileceği söylenmişti.Aday belirlemek için yapılan toplantıdan bir sonuç çıkmadı.Müslüman Kardeşler içinde önemli bir grup aday gösterilmesine karşı çıkarken belli bir kesim de daha önceden hareketten ayrılan Abdul Munim Ebul Futuh’u destekliyor fakat Müslüman Kardeşler ise adayın Hayrat Şatır olmasını istiyor.Müslüman Kardeşler ve aşırı muhafazakar Selefi partisi olan El Nur,parlementer seçimlerde parlamentonun 2 kanadını da birlikte inşa etmeyi planlıyorlar.Fakat diğer yandan da Kıpti ve seküler grupların tepkisinden de korkuyorlar.


MISIR GÜNDEMİ
Saadet DURSUN
02.04.2012

Müslüman Kardeşler'in başkan adayı Khairat El-Shater'i aday göstermesi nedeniyle siyasi bir deprem oluştu ve olayı çözmek henüz mümkün gözükmüyor.
Adaylar arasında Arap Birliği'nin eski genel sekreteri Amr Musa, Müslüman Kardeşler'den Abdülmuneym Ebul Futuh, Mübarek'in son başbakanı Ahmed Şefik ve eski muhalif eylemcilerden Eymen Nur da bulunuyor.
Mayıs ayında yapılacak seçimin, bu yılın başındaki genel seçimi kazanan İslamcı grupların adayları ile Mübarek döneminin bazı önde gelen yetkilileri arasinda geçmesi bekleniyor.
 Mısır'ın siyasi karmaşıklıklar içinde geçiş süreci bu seçimle ya pürüzsüz hale gelececktir yada giderek daha açık daha çetrefil hale gelecektedir.
Filistin-İsrail görüşmelerinde yıllardır kilit bir arabulucu olan ve Mübarek aleyhindeki eylemler sırasında cumhurbaşkanı yardımcılığına getirilen Süleyman'ın adaylığı, başvuru yaptığı bina önünde toplanan bir grubun tezahüratı ile karşılandı.Süleyman'ın halen ülkeyi yöneten askeri konseyin desteğini de arkasına alabileceği konuşuluyor.
Müslüman Kardeşler örgütünün Rehberi Muhammed Bedii'nin yardımcısı Şatır, örgütün mali ve ekonomik işlerinden sorumlu. Mısır kamuoyu tarafından Müslüman Kardeşler örgütünün beyni olarak bilinen 62 yaşındaki Şatır, Mısır'ın devrik Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek döneminde uzun süre hapis yattı.
Müslüman Kardeşler'in Şatır'ı aday olarak açıklamasının ardından Mısır'da iki ayrı görüş tartışılmaya başladı.
Birinci görüşe göre Müslüman Kardeşler'in Mübarek rejiminin devrilmesinin ardından yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını deklare etmesine rağmen aradan geçen süreçte cumhurbaşkanı adayı çıkartması Müslüman Kardeşler'i seçimlerde başarısız kılacak.
İkinci görüş ise son 3 haftadan beri Müslüman Kardeşler ile askeri yönetim arasındaki gerginlikten kaynaklanan siyasi olayların örgütü cumhurbaşkanı adayı çıkarmaya zorladığı biçiminde.
Mısır'ın eski istihbarat teşkilatı başkanı Ömer Süleyman'in adaylığını açıklayanlar arasında olması Müslüman Kardeşler'in tepkisini çekti.
Müslüman Kardeşler Süleyman'ın seçimi kazanması halinde ülkenin yeniden kargaşaya sürükleneceği tehdidinde bulundu.
Müslüman Kardeşler'in sürenin dolmasından kısa süre önce aday gösterdiği Hayrat el Şater ise Süleyman'ın adaylığını 'Mısır halkına hakaret' olarak niteledi.
Mübarek döneminde 12 yıl hapis yatan Şater, rakibinin ancak hile ile seçim kazanabileceğini, bu olursa da Mısır devriminin yeniden başlayacağını öne sürdü
Mayıs ayında yapılacak seçimin, bu yılın başındaki genel seçimi kazanan İslamcı grupların adayları ile Mübarek döneminin bazı önde gelen yetkilileri arasında geçmesi bekleniyor. 



MISIR GÜNDEMİ
Ayça GÜVEN
26.03.2012



        Müslüman Kardeşler cumhurbaşkanı seçimlerinde nihai karara varmak için görüşmelere yoğunlaşıyor. Müslüman Kardeşlere yakın bir kaynağa göre cumhurbaşkanı seçimleriyle ilgili karara varmak için Özgürlük ve Adalet Partisi liderleriyle günlük toplantılar düzenledikleri belirtildi. Parti içindeki genç kesim Müslüman Kardeşlere uymayarak cumhurbaşkanı olmak için adaylığını koyan Abdulmunim EbulFutuh’u destekliyor. Müslüman Kardeşlerin genç üyelerinin Ebu El Futuh için imza toplamasına karşın toplantıda başka bir kimseyi destekleme veya aday gösterme kararı çıkabilir.

      Müslüman Kardeşler cumhurbaşkanı seçimleri için uygun adayı arıyor
    Parlamento seçimlerinden birinci çıkan Müslüman Kardeşler’in desteklediği Özgürlük ve Adalet Partisi içinde tartışmalar büyüyor. Cumhurbaşkanı seçimleri 23-24 Mayıs’ta düzenlenecek. Teşkilatın belirlediği adayın seçileceğine kesin gözüyle bakılıyor.
     Mübarek rejiminin devrilmesinin ardından Müslüman Kardeşler kendi adayları olmadığını söyleyip mevcut bir adayı destekleyeceklerini belirtmişlerdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Müslüman Kardeşler sözcüsü Mahmut Ghozlan, şu ana kadar sayıları 500’ü geçen adaylardan desteklemeye değer bir aday olmadığını belirtti. Öne çıkan isim olarak ise Hayrat Şatır gösteriliyor. Askeri mahkeme kararı ile 7 yıl yattı ve Mübarek’in devrilmesinin ardından serbest bırakıldı.
    Müslüman Kardeşler herhangi bir aday belirlemeyeceklerini söyleyip sonra bu karardan vazgeçmeleri ile tepkileri üzerlerine çektiler. Hareket aday konusunda nasıl bir politika izleyecekleriyle ilgili olarak bir toplantı yapacak.




MISIR GÜNDEMİ
Selin YAZICI
26.03.2012



BEKARET TESTİ DAVASINDA BERAAT KARARI!

9 Mart 2011’de Aktivistler tarafından Tahrir Meydanı’nda düzenlenen yürüyüşe katılan 17 kadın protestocuya asker bir doktor olan Ahmet Adel tarafından zorla bekaret testi yapılmıştı.Açtığı ve doktorun ‘ahlaka aykırılık’ ve ‘askeri kuralları çiğneme’ gerekçeleriyle yargılandığı davadan bir sonuç alamayan kadın protestoculardan Samira İbrahim,uluslar arası mahkemelere başvuracağını bildirdi.Ahmet Adel,şahitlerin çelişkili ifadeleri nedeniyle serbest bırakıldı.Bu karar üzerine Mısır’lı Kadınlar Birliği,16 Mart’ı Mısır’lı Kadınlar Günü ilan ederek davaya destek olmaya çalıştılar.


VEKİL,ŞERİAT’I ÖNERDİ

Selefilerin aşrı muhafazakar partisi El-Nur’un temsilcilerinden Adel Azzazi,yoğun tartışmalara yol açan bir yasa önerdi.İslami yasayı savunan Azzazi’ye göre bu yasa hırsızlık ve cinayetleri caydırmada etkili olacaktı.Bu düşünce,İslami kesimin ilgisini çekse de toplumdaki seküler-islami çatışmasını daha da alevlendirdi.


SEÇİMLER YAKLAŞIYOR!

Mübarek rejimi sonrasında Mısır’ın en kuvvetli kanadı haline gelen Müslüman Kardeşler,23-24 Mayıs’ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday göstermeyeceğini açıkladı.Ilımlı kanat Abdul Munim Ebul Futuh’a destek verirken en yüksek karar mercii olan irşad heyeti ise bu duruma karşı çıkıyor.Müslüman Kardeşler’in destekleyeceği adayın güçlü olacağı düşünülüyor.Bu nedenle önemli olan bu kararı Müslüman Kardeşler ileriki günlerde açıklayacaklarını bildirdiler.

KIPTİ’LER DİNİ LİDERİNİ KAYBETTİ!

Ortodoks Patriği Papa III. Shenuda,Mısır’daki %10’luk Hıristiyan azınlığın dini liderliğini 40 yıldır sürdürüyordu.Düzenlenen cenaze töreninde Shenuda’nın mumyalanmış bedenini görmek isteyen 3 kişi havasızlıktan can verdi.Son zamanlarda Hüsnü Mübarek’e verdiği destek ile dikkatleri çeken Papa’nın cenazesine Müslüman Kardeşler de tam kadro katıldı.Papa’nın ölümünden sonra onun yerini kimin alacağı Mısır’ın bu karışık siyasi,ekonomik ve toplumsal yapısında daha da önem kazandı.

KAYNAKLAR
-          http://www.egyptdailynews.com/




MISIR GÜNDEMİ
A.Kadir BÜYÜKBAYRAM
26.03.2012



Mısırlı Hristiyanların dini lideri öldü                                                                            
Al-Arabi Al-Nassery  19.03.2012

85 milyonluk Mısır'da nüfusun yüzde 10'unu oluşturan Hristiyan azınlık Kıptilerin 40 yıldır dini liderliğini sürdüren Baba 3. Şenuda, 89 yaşında hayatını kaybetti. Haberi alan Kıptiler, patrike son görev için Kahire'deki Ortodoks Kıpti Kilisesi'ne akın etti. Patrik 3. Şenuda'nın naaşı, Aziz Mark'ın tahtına oturtularak, cenaze töreni boyunca halka sergilendi. Patrik'in resimlerini taşıyan binlerce Kıpti, saatlerce gözyaşı döktü, kilisede baygınlık geçirenler oldu. Şenuda'nın mumyalanmış cenazesini görmek isteyen 3 kişi havasızlıktan hayatını kaybetti.

Mısır'ın ikinci Cumhurbaşkanı Enver Sedat döneminde göreve gelen baba 3. Şenuda, Mısır'daki Müslümanlarla Hıristiyanlar arasında tansiyonun arttığı dönemlerde, ülke içerisinde dengeli bir siyaset izlenmesinde etkili olmuştu. Ülkede Hristiyanların taleplerini devlete iletmekle yükümlüydü.

Kıptiler tarafından çok sevilen Şenuda, son zamanlarda Mısır'ın devrik Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e destek vermesi nedeniyle eleştirilmişti.

Baba 3. Şenuda, Salı günü düzenlenecek son törenle toprağa verilecek.                                              

Mısır parlamentosu, yeni tazminat yasasını kabul etti                                                            
El Arabiya            20.03.2012
                                                                                                                                    
El Arabiya'nın haberine göre parlamentoda dün yapılan oylamayla, aldığı yaralar yüzünden engelli durumuna düşenlere 100 bin Mısır poundu (yaklaşık 30 bin TL) ödenmesi kararlaştırıldı.
Daha önceki yasa tasarısı, sadece şiddet olaylarında ölenlerin yakınlarına tazminat ödenmesini öngörüyordu.
Mısır'da Hüsnü Mübarek yönetimine karşı geçen yıl başlayan gösterilerde Mübarek'in devrilmesine kadar yaklaşık 850 kişi güvenlik güçlerince öldürülmüş, binlercesi yaralanmıştı.
Parlamentonun tazminat yasasının yürürlüğe girmesi için yönetimdeki Yüksek Askeri Konsey'in onayı gerekiyor.
                                                                                                                    
 İsrail Mısır’daki Elçiliğini Kapattı                                                                              
Sabah    21.03.2012

İsrail, yaklaşık 6 ay önce protestocuların saldırısına uğrayan Mısır'daki elçiliğini tamamen kapattı.
Mısır Havalimanı yetkilileri, Kahire'ye gelen iki İsrail askeri uçağının, elçilikte kalan tüm belgeler ve araç gereci alarak bu sabaha karşı ülkeden ayrıldığını aktardı.

İsrail Büyükelçisi ve elçilik personelinin de Mısır'dan ayrıldıkları kaydedildi. İsrailli bir diplomat, protestocuların işgal ederek zarar verdiği elçiliğin Eylül ayından beri faaliyette olmadığını belirtti.
                                                                                                  
Müslüman Kardeşler uygun adayı                                                                              
Sabah      23.03.2012
                                                                                                                   
 Mısır'da 23-24 Mayıs'ta düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, parlamento seçimlerinden birinci olarak çıkan Müslüman Kardeşler Teşkilâtı'nın desteklediği Özgürlük ve Adalet Partisi içindeki tartışmalar da şiddetleniyor. Parti içinden bazı gruplar ve özellikle de genç kesim, geçtiğimiz haziran ayında Müslüman Kardeşler yönetiminin kararına uymayarak cumhurbaşkanlığı adaylığını açıkladığı için ihraç edilen Abdulmunim Ebulfutuh'u destekliyor. Teşkilâtın çıkaracağı adayın seçileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Gazze Halkı Karanlıkta Yaşıyor                                                                          
WAFA - Palestine Haber Ajansı   23 Mart 2012
                                                                      
Mısır'la Hamas hükümeti arasındaki anlaşmazlık yüzünden her gün 18 saat elektrik kesintisinin uygulanması, Gazze'de hayatı durma noktasına getirdi
Gazze'de günde 18 saate ulaşan elektrik kesintileri hayatı durma noktasına getirdi. İsmail Haniye'nin geçtiğimiz haftalarda çıktığı bölge turuyla elektrik krizini aşmaya çalıştığı açıklandı.
Mısır'la Hamas hükümeti arasındaki anlaşmazlık yüzünden her gün 18 saat elektrik kesintisinin uygulanması, Gazze'de hayatı durma noktasına getirdi. Günlük en basit ihtiyaçların bile kesintiler yüzünden güçlükle karşılanabildiği bölgede en büyük zorluğu tıbbi hizmet alamayan hastalar yaşarken, ulaşım da neredeyse tamamen durdu. Elektrikle çalışan dinamoların devre dışı kalması ise, su kıtlığının yaşanması sonucunu doğuruyor. Mısır'dan ithal edilen yakıtla elektrik üreten Gazze'deki santralin, Mısır'ın yakıt sağlamaması sonucu geçtiğimiz günlerde üretimi durdurduğunu kaydeden yetkililer, Refah tünelleri yoluyla bölgeye kaçak yollardan getirilebilen az miktardaki yakıtın da ancak günde 6 saat elektrik üretimine imkân verdiğini belirtti. Yaşanan elektrik krizi, Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra kısa süreliğine bahar havasının yaşandığı Mısır-Gazze ilişkilerinin yeniden kötüleştiğinin de bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Siyasi gözlemciler ise, krizde, Mısır'da yaşanan ekonomik darboğazın da etkili olduğuna işaret ediyor.

Mübarek:Diktatör olsaydım...                                                                                                  
Al Arabiya    25.03.2012
                                                                                                                                                     Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek, bir Mısır gazetesi tarafından yayımlanan anılarının yeni bölümünde, diktatör olmadığını, aksi takdirde eski Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa’yı öldürtmüş olacağını yazdı. Al Arabiya’nın haberine göre Roz el Yusuf gazetesindeki hatıratında kendini savunan Mübarek, güvenlik birimlerinin kendisine, Musa’nın yanı sıra, eski Savunma Bakanı Abdulhalim Ebu Gazala ve eski istihbarat şefi Ömer Süleyman’dan derhal kurtulması gerektiğini söylediğini aktardı. 30 yıllık görevinde, sarayda Musa’dan başka hiç kimsenin sesini yükseltmediğini, eşi Suzan Mübarek’in de Musa’dan kurtulmasını söylediğini belirten Mübarek, Musa’nın popülaritesi ve İsrail’e karşıtlığı konusunda uyarılmış.                                                                                                                            
ABD ve İsrail çıkarları için çalıştığı yönündeki iddiaları reddeden Mübarek, ‘25 Ocak Devrimi’ni kastederek, “Eğer ABD ve İsrail’i dinleseydim göstericilere karşı bu ülkelerin zırhlı araçlarını görürdünüz” dedi. Birlikte çalıştığı herkesi “yozlaşmış” olarak tanımlayan Mübarek, tek dostunun eskiden siyasi danışmanlığını yapan Osama el Baz olduğunu söyledi.


MISIR GÜNDEMİ
Saadet DURSUN
26.03.2012



Mısır'da son tango

1954  senaryosunun tekrarlanma olasılığı var mı? Bu soru şimdi Mısır gündeminde  ön plana geldi, bir Müslüman Kardeşler örgütü ve siyasi parti arasında sözlü fikir tartışması sonrasında, bugüne kadar 25 Ocak devriminden bu yana çeşitli siyasi güçleri arasındaki dalgalanmaları ve manevralarla dolu olmuş olan bu  sahne ve Silahlı Kuvvetler (SCAF) Yüksek Kurulunun açıklaması. SCAF açıklaması, Kardeşler; partinin eleştirilerni doğrudan bir yanıt olarak kabul ettiler ve dünden önceki gün, yayınlanan [yineliyor 1954 senaryosu] değindiğim "Yaptığımız geçmişteki hatalardan kaçınmak için, tarihin verdiği  derslerin farkında olmak herkes için " işbirliği ruhu ile geleceğe bakmak için önemlidir''.
   Müslüman Kardeşler için, bu senaryonun Mısır askeri bağları ile ilişkilerle ilgili olarak zihinlerini terk etmemişti. Feshedilmiş Ulusal Partisi "kalıntıları; Kardeşler Genel Rehber Muhammed Badi" iç düşman "diye onları lanse etmesi listelemesi, 1954 yılında gerçekleşen benzer olayların tekrarını duyma endişeseni dile getirdi" meşru kaygıları "başlıklı bir bildiri geçtiğimiz Ekim ayında temizlenmiş olması henüz medya aygıtında yalancılar, polis rejiminin kalıntıları, ultra-laik ve Batı projesi "savunucuları var. İhvan'ın kaygısı anlaşılabilir olduğu için  ve son birkaç tane olaylarını açıklar niteliktedir.
1954 yılında Devrim Komuta Konseyi (RCC) vardı, ve 2011 ve 2012 yılında bir askeri konsey güç ve ordu olmadan rejimi değişen 25 Ocak devrimi için zor olurdu. 1954 başında, iki yıldan az bir zamanda  23 Temmuz devriminden sonra, Kardeşlik kalan siyasi güçlerin zayıflamış olan, güç için kendilerini hazırlıyorlardı. Şimdi onlar da parlamentonun iki meclisinde de çoğunluğu elde ettikten sonra ve kurucu meclis, siyasi güçleri ve SCAF geri kalanı arasındaki çatışmalar sırasında bir arka koltuğa alarak yönetmeye hazırlanıyor. Onlar diğer güçler yok iken, zayıf siyasi arenada yararlanarak  gerçek bir siyasi makine bölümleri veya siyasi deneyim eksikliği sonucu olmadığını, seçmenlerin oy kendilerine  çevirenlerdir. 1954 yılında, BİK Muhammed Necib, Cumhuriyet'in ilk Cumhurbaşkanı, görevden alınması ve Müslüman Kardeşler fesih kararı Cemal Abdul Nasır liderliğindeki RCC, daha sonra, kitlesel gösterilerin ardından çekilmeye yeniden gündeme Naguib ve partilerin kurulmasına izin vermek zorunda kaldı. Ancak, ordu, devrimin ve kaosun sonuna karşı uyarmak için çeşitli silah kullanımından sonra, birkaç gün sonra bu kararların bazıları kısmi bir retraksiyon vermek için gitti .ve ünlü mansheya Olayında Abdülnasır suikast girişimi ile suçlandı Kardeşler. Nitekim, orada 1952-1954 arasında geçiş dönemi arasındaki benzerlikleri ve 2011-12 arasında geçiş dönemi, ancak iyi bilinen "bugün düne ne kadar benzer" dedirtiyor.
 Mısır toplumu, içinde bilinç ve siyasi güç ilişkileri değişiyor, hatta dünyanın kendisi kavramları ve olayları ile etkileşimi çok değişti. SCAF açıklaması "biz tekrar görmek istemiyoruz geçmişteki hataları" hakkında konuştuk ve bu tarihin verdiği dersleri görmek bir farkındalığın sonucudur. Şimdi ne görüyoruz kendilerini siper eden Kardeşler arasındaki son tango gibidir Savaşın büyük bir römorkör Mısır ve SCAF birincil siyasi gücüdür bu dünü tekerrür etmektir. Ve tüm kanıtlar, zamanla göreceğiz Kardeşler potansiyel başkanlık seçimleri öncesi siyasi gelecek sağlamak için baskı uygulamak için arayış içindeler. Ganzouri hükümete karşı İhvan'ın performansı üzerindeki anlaşmazlık ne olursa olsun, Ganzouri görev süresi iki ay içinde sona erecek, özellikle de güçlü bir dayanağı var ve olacaktır. Mantık bir koalisyon hükümeti kurmak için bir arzu varsa o zaman bu iyi değil durum şimdi yeni hükümetin kompozisyonu üzerinde karıştı ve istişareler ve anlaşmazlıklar ile özürlü olmasından korkulan durum daha dümen yeni bir başkan eline geçmeden başladı. Bu sorun bir formüll aşılabilinir. 




MISIR GÜNDEMİ
A.Kadir BÜYÜKBAYRAM
19.03.2012


Mübarek’in Kuzeni Başkan Olmak İstiyor                                                                       


Al-Ahram    13.03.2012                                                                                                                          

Geçen yıl şubat ayında devrilen Mübarek’in ardından yapılacak ilk başkanlık seçimi Mayıs ayında gerçekleşecek. Mısır’ın yargılanması devam eden devrik lideri Hüsnü Mübarek’in kendisiyle aynı ismi taşıyan kuzeni Muhammed Hüsnü Mübarek başkanlık seçimlerine adaylık başvurusunda bulundu. Orduda istenmediğini belirten ve cumhurbaşkanlığı için adaylığını açıklayan General Muhammed Hüsnü Mübarek, "Ben Mısır devrimini destekledim" dedi.

Bazı siyasiler ise isiminden dolayı halktan oy almasının çok zor olduğunu belirtti. Ahram online'a konuşan aktivistlerden Samir de, "Eğer isminden dolayı orduda istenmiyorsa, halk da onu siyasette istemeyecektir" diye konuştu. 

Mübarek'in ismi okullardan silindi                                                  

milliyet 14.03.2012                                                                                                             

Mısır’da devrik lider Hüsnü Mübarek’in ülkedeki izleri silinmeye başladı. Hüsnü Mübarek’in adının başkent Kahire’nin Giza bölgesindeki okullardan silindiği ve okullara yeni adlar verildiği bildirildi.                                                                                                                                   

Mısır Parlamentosu İsrail'in Kahire Büyükelçisini sınırdışı etme kararı aldı.                                                                                                                

MENA- Middle East Haber Ajansı  13.03.2012                                                                                                                                      

Mısır: "Ateşkes Sağlandı"13 Mart 2012 Son dört gündür aralıklarla Gazze'yi bombalayan İsrail bu gece de bombardımanı sürdürürken, Mısır, İsrail ve Filistinli gruplar arasında ateş sağlandığını açıkladı.                                                                                                                  


MISIR - Gazze'ye aralıklara düzenlediği saldırılarda 25 Filistinliyi katleden yaklaşık 40 Filistinliyi yaralayan İsrail saldırılarını bu gece de sürdürdü. Mısır İstihbaratından yapılan açıklamada ise, İsrail ve Filistinli gruplar arasında sürdürülen görüşmelerin ateşkesle sonuçlandığı açıklandı.

Görüşmeleri yürüten Mısırlı bir yetkili, Kahire'de yürütülen görüşmelerde iki taraf arasında suikastların da durdurulması dahil tüm çatışmaların sona erdirilmesi yönünde tam ve karşılıklı bir anlaşma sağlandığını kaydetti.                                                                                            

Mısır'dan İsrail'e tokat gibi karar                                     

13.03.2012 yeni şafak KAHİRE (A.A) 

Mısır parlamentosu, İsrail'in Kahire Büyükelçisinin sınır dışı edilmesi önergesini ittifakla kabul etti. 

Parlamento, İsrail'e doğalgaz ihracatının durdurulmasını da içeren önergeye 'evet' dedi. Ancak parlamentoda kabul edilen bu önerge, bu türden kararları sadece yönetimdeki Yüksek Askeri Konsey alabildiği için sembolik bir karar olarak kaldı. 

Parlamentonun Arap İlişkileri Komitesinin raporu doğrultusunda sunulan önergede, Mısır'ın İsrail'in 'hiçbir zaman dostu, ortağı ya da müttefiki olmayacağı' belirtilirken İsrail, Mısır'ın 'bir numaralı düşmanı' olarak nitelendirildi. 

AP, kararın Mısır-İsrail ilişkilerini bozmayacağını ve Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra ülkedeki sismik değişikliğe işaret ettiği yorumunu yaptı.                                                       

Mısır'da Başkanlık İçin 500 Başvuru                                                                                            

Cairo Press Review, Government Service    14 Mart 2012                                                                                                                                  

MISIR - Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesinin ardından Mısır'da 23 ve24 Mayıs tarihlerinde başkanlık seçimleri yapılacak. Başkanlık yarışı için her meslek grubundan yaklaşık 500 kişinin resmi kayıt için dosyalarını verdiği belirtildi. 

Bağımsız adayların yarışa katılabilmesi için 30 milletvekili veya 18 vilayetten en az 15'inde 30 bin kişinin desteğini alması gerekiyor                                                                                                                               

Ateşkese rağmen vurdular                                                            

Sabah      15.03.2012                                                                                                                                               

İsrail’in önceki gün sağlanan ateşkese rağmen Gazze Şeridi'ne saldırısı sürüyor.İsrail ordusu, geçen cuma başlayan saldırıların ardından Mısır'ın arabuluculuğunda önceki gün varılan anlaşmaya rağmen, Filistinlilerin roket saldırılarının sürdüğü gerekçesiyle Gazze'yi vurdu.


İsrail, dün Gazze'den ülkenin güneyine 3 roket atılmasının ardından bugün hava saldırısı düzenledi.                                                                                                                                                    Saldırıda ölen yada yaralanan olmadığı kaydedildi.

İsrail'in hava saldırılarında 23 Filistinli hayatını kaybetmişti.


Mısırlı eski yetkililer, hürriyetlerine karşılık mal varlıklarını vermeyi önerdi                                                                                                                                       

    Al-Ahram Haftalık      15.03.2012                                                                                                                                

Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek rejiminin cezaevindeki yöneticilerinin, hürriyetleri karşılığında mal varlıklarını devlete vermeyi teklif ettiği bildirildi.

El Arabiya'nın haberine göre, Mısır'da yayımlanan El Ehram gazetesine konuşan Mısır Maliye Bakanı Mümtaz Said, yolsuzluk suçundan cezaevinde bulunan eski yetkililerden bir kısmının, özgürlüklerine karşılık mal varlıklarını önerdiğini belirtti. 

Said, Tora cezaevinde tutulan yetkililerin teklifini kabul etmenin ekonomik sıkıntıdaki ülkenin çıkarına olacağını söyledi. 

Yasalara aykırı olmadığı sürece teklifi müzakere etmenin faydalı olacağını düşündüğünü ifade eden Said, paranın ülkenin azalan rezervlerine yönlendirileceğini belirtti. 

El Ahram gazetesi, yetkililerin Mısır'dan "çaldığı" paranın 225 milyar dolar olduğunu yazdı. 

Mısır'da Mübarek'i deviren yönetim karşıtı protestoların başlamasından sonra onlarca eski bakan ve rejim yetkilisi yolsuzluk suçlarından tutuklandı. 

Mısır hükümeti, öneriye sıcak bakarken, böyle bir gelişmenin eski yetkililerin yargılanmasını isteyen yönetim karşıtlarının öfkesini çekebileceği belirtiliyor.                      

 

Mısır'da 75 kişi yargılanacak                                               

15.03.2012  foto maç                                                                                                                                    


Mısır'ın Port Said kentinde 1 Şubat'ta oynanan futbol maçından sonra çıkan olaylarla ilgili olarak 75 kişi hakkında suçlamada bulunuldu.

Mısır başsavcılığı, 75 kişiyi cinayet ve ihmalkarlıkla suçladı. Sanıklar arasında, olayların çıktığı sırada kentin emniyet müdürü olan Tümgeneral İssam Samak'ın da olduğu 9 polis yetkilisinin bulunduğu belirtildi.


Port Said'de iki Mısır takımı arasında oynanan maçtan sonra çıkan olaylarda 74 kişi hayatını kaybetmişti. 

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay , Mısır' da Katıldığı Arap-Türk Kongresi' nin Açılış Töreninde Konuştu.                                                                                                    

17 Mart 2012          www.Denizhaber.Com.tr

                                                                                                                         Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97. yıldönümü dolayısı ile Mısır'ın başkenti Kahire'de Türk Büyükelçiliği tarafından düzenlenen anma törenine katıldı.

Atalay , Türkiye pasif izleyici olmayacak açıklamasında bulundu. Atalay, yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, görüşmede geçiş sürecinde bulunan Mısır'a Türkiye'nin ne yönde yardım yapabileceğini ele aldıklarını belirterek, Mısır'ın Arap dünyasının lideri konumunda olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin ve Suriye konusundaki görüşlerini ve mesajlarını Mısır Başbakanı Genzuri'ye ilettiğini kaydeden Atalay, aynı şekilde Mısır tarafının da Türkiye'ye verdiği mesajları Başbakan Erdoğan'a ileteceğini açıkladı.

Mısır ile bölgesel, ekonomik ve diğer işbirliği konularını görüştüklerini kaydeden Atalay, bir gazetecinin sorusu üzerine Türkiye ile Mısır arasındaki Ro-Ro seferleriyle ilgili anlaşmanın imzaya hazır bir aşamaya geldiğini belirtti.


MISIR GÜNDEMİ
Saadet DURSUN
19.03.2012

Mısır danışma konseyi başkanı cumhurbaşkanlığına aday olacak

Ülkenin askeri yöneticilerin ve  23 Mayıs'ta cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını Çarşamba günü yaptığı açıklamada deklere eden  güçlü Müslüman Kardeşler'den bir emektar Mısırlı siyasetçi. Mansour Hassan, Mısır'ın askeri yöneticiler için danışma konseyi başkanı ve bir kültür ve enformasyon bakanı merhum Cumhurbaşkanı Enver Sedat altında, telefonla Reuters'a yaptığı başkanlık planlarını doğruladı.
"Benim adaylığımın detayları iki gün içinde bir basın toplantısıyla duyurulacak," Hasan Reuters'e verdiği demeç buydu.. Onun adı  yerel medyanın olası adaylar olarak listelenmiş isimler arasındaydı. O, siyasi partilerden bir takım desteğeye  sahip birisidir. Ocak ayında, FJP onun tercih edilen başkan adayı olarak Hasan seçmişti ve bir süredir destekliyor.
Mısır'ın siyasi gruplarının hiçbiri henüz ,tarihi oylamada kime destek olacakları belli değil. Hüsnü Mübarek'ten bu yana ilk cumhurbaşkanı seçimleri için geçen yıl Şubat ayında bir halk ayaklanmasıyla devrildi. Diğer yarışmacının eski Arap İslamcı Abdel Moneim Abol Fotoh lider Ligi Genel Sekreteri Amr Musa ve Ahmed Shafiq, bir eski başbakan ve hava kuvvetleri komutanı vardır.  Geçen yıl ordunun tarafından verilen anayasal bir kararname, başkan adayları en az 15 valiliklerde 30 seçilmiş milletvekilleri ya da 30.000 kayıtlı seçmenin birinin desteğine sahip olmalıdır. Her kimse aday en yüksek iki yerleştirilen adaylar arasında bir run-off oyların yüzde 50'sinden fazlasını, kazanırsa Haziran ayında yapılacaktır.