Hakkımızda

Sitemizde Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan siyasal ve toplumsal gelişmeler ülke Koordinatörlerimiz tarafından düzenli olarak takip edilmekte ve Genel Koordinatörümüz Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Veysel AYHAN'ın katkılarıyla yayınlanmaktadır.

4 Nisan 2012 Çarşamba

Devletlerin Suriye’deki Olaylara Tepkisi ve Yaşananların Ardından Suudi Arabistan’ın Rolü

Suriye’deki hükümet karşıtı protestolar etkisini tüm hızıyla devam ettirmektedir. Şubat 2012 tarihli BM Raporuna göre ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı 5400 kişiyi aşmıştır. Suriyeli yetkililer sayıları 2000’den fazla asker ve kolluk kuvvetinin iyi organize olmuş silahlılarla çıkan çatışmalar sonucunda hayatlarını kaybettiğini belirtti.
     Bu senaryo karşısında BM Güvenlik Konseyi çeşitli önlemler almak durumunda kaldı. Fakat BM Güvenlik Konseyi’nin Beşar Esad’ın istifa etmesi gerektiğine yönelik kararını Rusya ve Çin veto etmişlerdi. Konseyde bulunan 30 üyeden 15’i ise, Suriye’deki şiddeti durdurmak için alınan kararın lehinde oy kullanmışlardı. Suudi Arabistan ise, Esad’ı istifaya davet eden Arap Devletlerinden bir tanesiydi. Bu bağlamda Kral Abdullah, bundan sonraki aşamada Suriye konusunda bir diyalog girişiminin sağlanabilmesinin yarar getirmeyeceğini bildirmiştir. 
Yazının devamı için tıklayınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder