Hakkımızda

Sitemizde Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan siyasal ve toplumsal gelişmeler ülke Koordinatörlerimiz tarafından düzenli olarak takip edilmekte ve Genel Koordinatörümüz Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Veysel AYHAN'ın katkılarıyla yayınlanmaktadır.

26 Nisan 2012 Perşembe

Tunus-İran ilişkilerindeki gelişmeler nelerdir?

Geçtiğimiz günlerde Tunus Cumhurbaşkanı Munsef Marzuki, Doha’da yapılan BM toplantısı sırasında BM televizyonuna konuştu. Açıklamasında Tunus’un başarısız olmaması gerektiğine ısrarla değinen Marzuki, uluslar arası toplumdan ülkesinin demokrasiye geçişi için destek istediğini  belirtti. Ülkedeki mevcut durumun çok kırılgan olduğunu, Tunusluların gitgide daha da sabırsızlaştığını ve artık devrimin insanlara bir şeyler getirmesi gerektiğini canlı bir şekilde görmek istediklerini bunun için de özel sektörün Tunus’ta yatırım yapabileceğini de sözlerine eklemiştir. Yaşanan gelişmeler de, Tunus halkının sabırsızlaşmaya ve bu kırılgan durumdan iyice rahatsızlanmaya başladığını göstermektedir. Sonuç olarak, demokratikleşme dalgasının başlatıcısı olarak Tunus, uluslar arası toplumun desteğine ihtiyacı olduğunu açık bir şekilde duyurmuştur. Tunus’taki mevcut durum budur.

 Buna ek olarak İran Dışişleri Bakanı’nın Tunus’a ziyareti de önemli niteliktedir. Tunus-İran ilişkilerindeki gelişmeler nelerdir? Bilindiği üzere iki gün önce, İran Dışişleri Bakanı Salihi, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Tunus’a gitmişti. Devlet televizyonu, resmi davet üzerine Tunus'a giden Salihi'ye siyasi ve ticari heyetin de eşlik ettiğini bildirdi. Salihi'nin iki günlük ziyaretinde öncelikli olarak ekonomik, ticari ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesi konularının ele alınacağı belirtilenler arasındadır. Görüşmelerde bölgesel ve uluslararası konularda da fikir alışverişinde bulunulacağı da belirtilmiştir. 
yazının devamı için tıkayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder