Hakkımızda

Sitemizde Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan siyasal ve toplumsal gelişmeler ülke Koordinatörlerimiz tarafından düzenli olarak takip edilmekte ve Genel Koordinatörümüz Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Veysel AYHAN'ın katkılarıyla yayınlanmaktadır.

14 Nisan 2012 Cumartesi

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi'nin, Katar'dan Suudi Arabistan'a gittiği bildirildi


Hakkında tutuklama kararı bulunan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi'nin, Katar'dan Suudi Arabistan'a gittiği bildirildi. Adının açıklanmasını istemeyen Haşimi'nin bir danışmanı, Suudi Arabistan'a gitmek üzere Katar'dan ayrıldıklarını belirtti. Hakkında terör eylemlerine karıştığı iddiasıyla tutuklama kararı çıkartılan Haşimi, 1 Nisan'da "resmi ziyaret" için Katar'a gitmişti. Haşimi 4 günlük ziyaretin ardından bugün ülkeden ayrıldı. Irak, Haşimi'yi topraklarında barındırmasının "kabul edilemez olduğunu" belirterek Katar'dan siyasetçiyi teslim etmesini istemişti.

Katar ise, devlet başkanı yardımcısı sıfatıyla ülkeyi ziyaret eden Haşimi'nin görevinden alınmadığına ya da cezaya çarptırılmadığına işaret ederek Irak'ın talebini geri çevirmişti.
Ayrıca, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin ofisinden konuya ilişkin yapılan açıklamada, ''Haşimi'nin Katar ve Suudi Arabistan'a yapmakta olduğu ziyaret, Cumhurbaşkanı Talabani'nin muafakatıyla gerçekleşmemiştir. Haşimi, Cumhurbaşkanlığına, gezisiyle ilgili resmi bir yazı göndermiştir. Ancak izin çıkmadan geziye başlamıştır'' denildi. Başbakan Nuri El Maliki hükümetinin geçen yıl tutuklamak için çıkartığı karardan sonra, Haşimi, Aralık 2011'de Irak'ın kuzeyine sığınmıştı. Hükümetin tüm isteklerine rağmen, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani, Haşimi'yi Bağdat yönetimine geri vermeyeceklerini açıklamıştı. Haşimi, yurt dışında kalmayacağını, en kısa zamanda Irak'a geri döneceğini açıklamıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder